Ceremonie închinată curajului noiembriştilor

Ceremonie închinată curajului noiembriştilor

0 258

Mai mulți „noiembriști” în frunte cu președintele Asociației „15 Noiembrie”, Marius Boeriu dar și numeroși brașoveni au participat vineri, troița de la Spitalul Clinic Județean Brașov, la ceremonia dedicată revoltei muncitorilor de la Uzina de Autocamioane „Steagu Roșu”, care, în 15 Noiembrie 1987, au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva comunismului.

La întâlnire au participat premierul României, brașoveanul Ludovic Orban, prefectul județului Brașov, Marian Rasaliu, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veştea şi primarul municipiului Brașov, George Scripacru. A fost prima dată când premierul României a participat la această ceremonie.
Ceremonia a început cu intonarea imnului de stat al României, „Deșteaptă-te române”, care a fost cântat în urmă cu trizeci şi doi de ani de cîteva sute de protestari protestatari, exact în fața Spitalului Județean. A urmat o slujbă de pomenire celor 27 de novembriști care nu mai sunt printre noi, s-au ținut mai multe discursuri, iar la final au fost depuse coroane de flori.

Boeriu – ,,A fost unic în Europa”
În timpul ceremoniei, președintele Asociației „15 Noiembrie”, Marius Boeriu a anunțat că de anul viitor, în locul troiței se va ridica un monument dedicat revoltei de acum 32 de ani. „Este ultima oară când vedem acest mărunt monument din acest loc. Astăzi a avut loc o ședință solemnă la Consiliul Local, în care primarul și aleșii locali au promis că se va ridica un monument reprezentativ pentru Brașov. Momentul 15 noiembrie 1987 este un simbol al Brașovului. Atunci au ieșit în stradă peste 10.000 de oameni. A fost unic în Europa”, a declarat acesta.

Rasaliu: ,,ziua pe care trebuie să o cinstim și să o respectăm”
Prefectul Brașovului, Marian Rasaliu, a subliniat faptul că 15 noiembrie 1987 este o zi a brașovenilor, dar și a întregii Românii. „Chiar dacă eram adolescent, îmi amintesc că atunci stăteam la cozi interminabile. Nu aveam voie să călătorim, să ne exprimăm gândurile. Oamenii nu au mai suportat, iar în 15 noiembrie 1987 au ieșit în stradă și au cântat «Deșteaptă-te române». Iar românii s-a deșteptat. Aceasta este ziua noastră, pe care trebuie să o cinstim și să o respectăm”, a mai spus Rasaliu.

Orban: „Revolta muncitorilor din 15 noiembrie 1987 a reprezentat o primă lovitură dată regimului comunist”
La rândul său, premierul României a declarat că a ținut să fie prezent la această ceremonie în semn de aducere aminte și de respect pentru cei care, într-o perioadă extrem de dificilă, ,,pe finalul unei dictaturi care nu-i lăsa pe oameninici să respire” au avut curajul de a ieși în stradă, pentru a protesta. „Trebuie să îi păstrăm în memorie. Trebuie să ținem vie memoria novembriștilor, mai ales în memoria tinerilor, cărora le este extrem de greu era să protestezi împotriva unui regim opresiv. Revolta muncitorilor din 15 noiembrie 1987 a reprezentat o primă lovitură dată regimului comunist. După doi ani, revoluția a pus capăt acestui regim comunist, opresiv. Eternă recunoștință eroilor curajoși și aducere aminte celor care nu mai sunt printre noi”, a transmis premierul.
I.Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.