Conducerea automobilului pe timp de iarnă, o mare responsabilitate!

Conducerea automobilului pe timp de iarnă, o mare responsabilitate!

0 693

Pe timp de iarnă, comportamentul de la volan al șoferilor diferă din pricina condițiilor meteo,de experienta la volan , dar și al felului în care reacționează automobilul.Ce măsuri ar trebui luate în condiții extreme.
Iată șapte sfaturi utile:

1. Plecarea dintr-un loc înzăpezit se va face uşor, nu se bruschează maşina. Dozaţi atent pedalele de acceleraţie şi ambreiaj, iar motorul trebuie turat puţin, în general pe la 2.000- 2.500 rpm.

2. Nu bruscaţi comenzile maşinii şi măriţi distanţa obişnuită faţă de maşina din faţă.

3. Folosiţi pe cât de des posibil frâna de motor!

4. Dacă mașina intră în derapaj, aceasta poate fi controlată prin contra-viraj: când autovehiculul patinează spre stânga, tragem de volan controlat în dreapta, încercând să îndreptăm maşina, şi invers.

5. Cele mai multe maşini sunt dotate acum cu ABS (Antilock Braking System), sistem care ajută conducătorul auto să menţină controlul direcţiei şi să împiedice vehiculul să derapeze în timpul frânării. O greşeală frecventă pe care şoferii o fac în momentul în care ABS-ul intervine pentru a preveni blocarea roţilor la frânare e că au tendinţa să micşoreze presiunea de pe pedală. Reacţia corectă e să apăsăm ferm şi continuu pe frână.

6. La maşinile cu sistem antiderapaj ASR, acesta trebuie decuplat pentru a putea porni de pe carosabilul alunecos sau acoperit cu zăpadă, deoarece sistemul comandă frânarea roţilor şi “taie” acceleraţia dacă sesizează tendinţa de derapaj.

7. Atenţie sporită la pietoni, pentru că mulți dintre aceștia traversează fără să estimeze faptul că automobilele opresc mai greu din pricina zăpezii.

Se anunţă precipitaţii, iar maşina ar trebui echipată cu ştergătoare noi pentru o vizibilitate cât mai bună. În acest caz, trebuie să cumperi un set nou. Mai jos găsiţi sfaturi utile la ce trebuie să fim atenţi dacă mergem în căutarea unor astfel cumpărături.MASINA - IARNA

Când schimbi ştergătoarele?
Ştergătoarele se schimbă în fiecare toamnă şi primăvară, ne recomandă specialiştii. În timpul iernii, cauciucul e supus temperaturilor scăzute. Uneori, din neglijenţă, pornim ştergătoarele când geamul e acoperit cu gheaţă.În timp, lamelele se crapă, devin rigide şi nu mai fac priză bună cu parbrizul.
Ştergătoarele se schimbă însă ori de câte ori le auzim că scârţâie pe parbrizul umed. Atunci când le porneşti, lamelele din cauciuc deteriorate lasă dâre de apă sau urme de mizerie pe parbriz.
Este un alt semn că trebuie înlocuite.Oricum, specialiştii recomandă ca să nu aştepţi până sari bucăţi din lamele, ci să le schimbi cu mult înainte, ca să fie la datorie atunci când ai nevoie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.