Container multirisc pentru situaţii majore în dotarea ISU Braşov

Container multirisc pentru situaţii majore în dotarea ISU Braşov

Echipamentul este destinat optimizării operaţiunilor de căutare-salvare a victimelor şi permite intervenţii de lungă durată în condiţii foarte dificile cum ar fi cele cu prăbuşiri de clădiri în urma calamităţilor naturale

Echipamentul este destinat optimizării operaţiunilor de căutare-salvare a victimelor şi permite intervenţii de lungă durată în condiţii foarte dificile cum ar fi cele cu prăbuşiri de clădiri în urma calamităţilor naturale.
Containerul are o lungime de peste 4 metri şi o greutate de opt tone.

Salvatorii au la îndemână diverse aparate de descarcerare, tărgi de transport speciale, generatoare şi mai multe sisteme pneumatice de ridicare. Containerul poate fi transportat în zona calamitată şi poate rămâne atâta timp cât durează misiunea.
Potrivit lt.col. Lucian Marciu, inspector şef ISU Braşov, din container se poate lucra chiar șl trei săptămâni, fie în cazul operațiunilor de căutare și salvare la cutremure sau la inundaţii.
În container există şi un aparat pentru detectarea persoanelor prinse sub dărâmături, având posibilitatea de a asculta şi de a vedea imagini din locuri strâmte.

Sistemul este constituit dintr-o cameră performantă care are ataşat un braţ telescopic de 4 metri şi mai mulţi senzori acustici.

Containerul are şi un aparat prin care se poate detecta de la distanţă prezenţa în pereţi a cablurilor sub tensiune. Pompierii pot folosi şi un echipament foarte performant – o drujbă cu un lanţ special cu nişte pastile diamantate – pentru a ajunge mai repede sub dărâmâturi.
Containerul multirisc a costat în jur de 330.000 de euro. A fost achiziţionat de Ministerul Afacerilor Interne alături de alte astfel de echipamente care au ajuns în alte judeţe din ţară, printr-un proiect cu fonduri europene.

Rotar Vifor

COMENTARII