Cum a devenit Miklós Edit brusc româncă!

Cum a devenit Miklós Edit brusc româncă!

1 51
epa04065950 Edit Miklos of Hungary in action during the Downhill portion of the Women's Super Combined race at the Rosa Khutor Alpine Center during the Sochi 2014 Olympic Games, Krasnaya Polyana, Russia, 10 February 2014. EPA/KARL-JOSEF HILDENBRAND

Secuianca Miklós Edit urcă tot mai sus în ierarhia aristocratică a schiului mondial, terminându-şi cursele în jurul podiumului.
Ea s-a născut în Miercurea Ciuc şi a concurat până în 2011 pentru România. Devenind – ca şi alți din Transilvania – cetăţean maghiar, a decis să concureze pentru Ungaria.
Federatia Nationala de Schi a României unde fusee legitimata international spotiva „secuianca” nu şi-a dat acordul pentru utilizarea punctelor obţinute cat a concurat  în culorile României si transferarea lor la o alta echipa nationala, (!) creând astfel un handicap pentru Edit, dar un avantaj pentru o echipa adversa, astfel ca sportiva  trebuia să recupereze aceste puncte participând la diferite concursuri. Edit a recuperat aceste puncte, depunând eforturi suplimentare, şi a reuşit să se integreze în viaţa sportivă din Ungaria, un sistem sprijinit de stat, bine organizat.
După ce rezultatele lui Edit au devenit tot mai bune, iată o parte a presei sportive româneşti mă surprinde, zice dl. Szabo, cu următorul titlu: Week-end nebun la Lake Louise: cum a ratat Romania încă un podium…
Citind articolul – curios de românul care, iată, a ajuns în apropierea podiumului – îmi dau seama cu mirare că românca respectivă este Miklós Edit.

Explicaţia sună în felul următor: „Da, Edit Miklos este şi cetateanca  româncă, (cetatenie este o calitate de neatins, obtinuta prin nastere!…dle Szabo) si a avut numeroase participari internationale, deşi acum concurează pentru Ungaria, ”Deci Miklós Edit a devenit româncă peste noapte scrie prosteste …dar în limba romaina, directorul portalului on-line „Corbii Albi”, dl. Szabo Csaba
„Deşi pare hazliu a concepe pe sportiva din Miercurea Ciuc româncă (mai ales că Edit se consideră secuiancă şi în Ungaria), se poate totuşi înţelege acestă filozofie” …Ei, nu spuneti, Dle Csaba! Dar vad ca nu stiti ceva elementar: prima cetatenie se obtine prin nastere si nu poate fi retrasa, nici chiar unui ticalos ca Tokes !
Apoi, dl. Szabo ne „informeasa” ca în România, odată cu apariţia istoricilor tineri, este în plină desfăşurare aerisirea istoriei româneşti, care aduce după sine multe alte reevaluări ale conceptelor legate de această tematică. (Fals, dle Szabo! „tinerii” de care vorbiti – Lucian Boia, de ex. –  este trecut de 70 de ani; iar pe vremea lui Janos Kadar bacsi, istoricul asta responsabil cu „aerisirea”, era secretar pcr la Facultatea de istorie Bucuresti)
Dar Istoria Ungariei nu trebuie „aerisita?”, ca rade toata Europa de „mitologia” aiuritoare a „mileniului” unguresc! Apropos: câti maghiari si câți romani sunt azi doar in Transilvania? Ca in toata Romania sunteti doar 6,5%, dar faceti o „galagie etnica” cat pentru 165%! Si ne mai dati un sfat„Odată cu aerisirea istoriei şi apariţia tinerei generaţii de specialişti în domeniu, se clarifică încetul cu încetul că a fi român nu este condiţionat de locuitul în România. Poţi să fii român român şi în Ungaria, Serbia, Ucraina, România.” Sigur ca da, aveti dreptate! Dar nu și în problema nationalitatii, nu și a cetateniei obtinuta prin nastere!! Dar va dau rezultatele unui recensamant dupa primul W.W. cand in Ungaria „ramasesera” aproape 200.000 de cetateni de nationalitate romana. Știti câti mai erau acum doua decenii”? Doar vreo 15.000 recenzati!

Va pun insa alta intrebare, dle Szabo: un functionar de stat sau o persoana aleasa de cetateni prin vot intro functie publicapentru care a jurat pe Constitutie, poate fi si… cetatean loialal al altei tari? Ca in Slovacia, de ex, nu se poate! Si nu se va mai putea nici in Ro.!
Uite, cateva ONG-uri romanesti ne-am propus sa cerem Parlamentului Roman sa se legifereze si in Romania aceasta „clauza” de raspundere cetateneasca. Veniti cu mine sa votam impreuna la Referendumul pe care il declanșam de Centenar pe aceasta tema?? (Deak Andrei)
Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

  1. Dl Deak s-a exprimat …ca in ungureste ,unde „NEM” poate fi tradus cu mai multe sensuri…
    ‘Nationalitatea sportivei Miklos POATE FI , maghiara ori secuianca ,fara probleme!” ‘Doar CETATENIA
    obtinuta prin nastere , este UNICA si nu poate fi retasa …nici de Johannis !!
    In exprimarea de mai sus , in text a aparut – in loc de NUMAI ,… negatia NU in plus…Problema de traducere
    specifica vorbitorilor de maghiara dinspre Tarlungeni!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.