Cum face „pipi” UDMR-ul, în creștetul parlamentarilor „aliați”: PSD si PNL- ALDE!

Cum face „pipi” UDMR-ul, în creștetul parlamentarilor „aliați”: PSD si PNL- ALDE!

0 118

Sub ochii plangăciosi ai institutiilor Statului Roman, Drapelul Ungariei va fi arborat in 15 noiembrie, în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, transmite cotidianul de limba maghiară Szekely Hirmondo, ce apare în Covasna.

Anunțul a fost făcut luni în cadrul unei conferințe de presă de deputatul UDMR de Covasna, radicalul Kulcsar Terza Jozsef. Potrivit parlamentarului UDMR, drapelul Ungariei va fi arborat în centrul municipiului Sfântu Gheorghe în cadrul unei expoziții cu caracter istoric.
Manifestarea va începe mâine, 15 noiembrie, la orele 17:00, în parcul central din municipiul Sfântu Gheorghe.
Evenimentul anuntat de Primarie si UDMR va marca (incredibil !) împlinirea a 75 de ani de la arborarea drapelului Ungariei în centrul orașului, după ocuparea Ardealului de Nord de Ungaria în urma Diktatului de la Viena din 30 august 1940. (Sursa: Dan Tanasa-blog)

“Apărarea Carpaţilor”de catre maghiari (!?)
Fericită este acea naţiune, care timp de un mileniu a avut protectorii săi. Noi, secuii, am fost gardienii graniţelor şi ai ţării noastre. Ne-am îndeplinit datoriile. Nu a fost vina secuilor sau a strămoşilor noştri că dintr-o dată graniţa ne-a fugit de sub picioare. Pentru noi ţara şi patria au rămas aceleaşi. În inima noastră liniile graniţelor sunt trasate la fel ca acum 1000 de ani. Această graniţă o apărăm şi acum, chiar dacă numai noi credem în ea.
Cât vom crede, ea va fi acolo şi va trebui apărată. Astăzi nu sunt necesare armele, ci credinţa, convingerea, cultura, cuvintele şi acţiunile potrivite. Suntem cu toţii gardieni, chiar dacă vrem sau nu să recunoaştem asta”, a subliniat preşedintele PPMT Harghita, Sorban Attila. Preşedintele Organizaţiei Mondiale a Maghiarilor a amintit celor prezenţi că străbunicul său a fost viceprimarul Clujului în momentul intrării Armatei Române şi a fost martor la incinerarea statuii. “Suferim şi astăzi din cauza Trianonului, dar este de datoria noastră să schimbăm ceva la această stare”, a spus Patrubany Miklos, citat de itthon.ma.Imagini inline 1
Istoricul statuii: Statuia originală a fost realizată din lemn de cioplitorul Szaszak Ferenc în 1914. Ea a fost dăruită de moşierul Lyka Dome oraşului Cluj-Napoca, dar a fost dezvelită abia la data de 18 august 1915, cu ocazia celei de-a 85 zi de naştere a Împăratului Franz Joseph. (!!)
În cadrul ceremoniei de dezvelire, primul cui a fost bătut în numele Împăratului Franz Joseph, de groful Bethlen Odon, care a donat cu această ocazie 1000 de coroane. În 1918, statuia a fost incinerată şi distrusă complet de Armată Română, ridicarea ei fiind  legal interzisă. După 1989, reprezentanţii minorităţii maghiare au încercat să relanseze procedurile de ridicare a statuii, însă acest lucru nu s-a realizat. Astfel, statuia a fost relocată în Ungaria, în localitatea Szilvasvarad. O copie fidelă a statuii de 6 metri, realizată de cioplitorul Horvath Beres, a fost dezvelită în Şoimeni.

Ordinul “Gardienii Carpaţilor” a fost instaurat pentru prima dată de Principele Arpad, menirea lui fiind de a apăra pasurile şi cheile Carpaţilor de eventualii cotropitori.

COMENTARII