Cum fentează multinaţionalele plata taxelor

Cum fentează multinaţionalele plata taxelor

0 210

Corporaţiile au ajuns un soi de vătafi care taie şi spânzură prin Europa de Est, noul El Dorado al capitaliştilor veroşi,  în România îşi bat joc de Fisc şi de guverne, declară la mişto profituri mici, dar scot în afara ţării sume de zeci de miliarde de euro.
Se laudă cum au creat mii de locuri de muncă, adevărate “colonii de sclavi” cu salarii de mizerie în comparaţie cu angajaţii din Occident,  şi mai ales câte  investiţii au făcut. Praf în ochii credulilor, de fapt o treime din investiţiile străine directe aparţin companiilor care evită plata taxelor.

Ingineriile fiscale ale capitalului străin
O mare parte din investitiile straine directe (ISD) sunt capitaluri “fantoma”, o schemă care merge unsă, plănuită pentru a reduce obligaţiile fiscale ale companiilor în dauna unei adevărate finanţări a activităţilor productive. La nivel global, peste 40% din ISD, investiţii de 15 miliarde de dolari, se duc prin companii care nu au activităţi reale de afaceri.
Propriu zis, sunt vehicule pentru veritabile inginerii financiare folosite pentru a reduce povara fiscală globală a multinaţionalelor, avertizează un studiu realizat de FMI şi Universitatea din Copenhaga.

Concluziile vin în contextul în care impozitarea marilor companii  de tehnologie care operează în Uniunea Europeană, discutată la summitul G7 (şi susţinută mai ales de Franţa), cam bate pasul pe loc pentru că  există diferenţe de opinie despre modul de impozitare a acestora, chiar dacă  ministrul de Finanţe francez Bruno Le Maire a avertizat că ”Aceşti giganţi digitali se transformă în state private – state asupra cărora cetăţenii nu au un control şi unde democraţia nu îşi găseşte locul.

Luxemburg şi Olanda sunt ţările unde au fost identificate jumătate din investiţiile fantomă, în timp ce în  Malta, Elveţia şi Irlanda mai puţin de  jumătate din ISD sunt reale.
Aproape două treimi din investiţiile făcute în Irlanda sunt „fantomă”, spune FMI, iar „Apple nu-şi produce iPhone-urile în Irlanda şi nici nu le proiectează şi nici nu dezvoltă sistemul de operare din Irlanda, cu toate acestea una dintre cele mai valoroase investiţii americane în străinătate este participaţia Apple la Apple Ireland”, a adăugat şi Brad Setser, economist la Council on Foreign Relations din New York. În 2010, capitalurile fantomă reprezentau  31% din totalul investiţiilor străine directe, iar în 2017 au ajuns la 38%.

De asemenea,
* multinaționalele beneficiază de scutiri de taxe pentru numeroase costuri, în funcţie de negocierile cu guvernele
* speculează lacune contabile pentru a evita impozitul pe profit pe care îl duc în companii offshore şi
* spoliază bugetele ţărilor unde au interesul să-şi extindă caracatiţa propriilor afaceri, devenite veritabile paradisuri fiscale.
Până când ?

Radu Jacotă

https://www.national.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.