De ce a ales UDMR „15 martie” sarbatoarea „nationala”a comunitatii maghiare in...

De ce a ales UDMR „15 martie” sarbatoarea „nationala”a comunitatii maghiare in Romania!

1 193

S-au implinit 150 de ani de cand  Transilvania a fost vândută guvernului Ungariei,de către Franz Ioseph!

Dupa ce Rusia a vandut, tot in anul 1867, Alaska catre SUA contra a 7,2 milioane de dolari, pe 15 Martie 1867,prin mijlocirea imparatesei Sissi… folosind acelasi „model”, Guvernul lui Gyula Andrassy a propus Imparatului Franz Ioseph acelasi „targ” privind obtinerea Transilvaniei; „Dealul” s-a realizat cu prilejul depunerii la Wiena a Juramantul de credinta,de catre guvernul maghiar, in fata Curtii Imperiale !

Atunci Monarhia si Curtea de la Wiena se afla intr-un moment de reala criza financiara, dupa Revolutia din 1848-49, care storsese Trezoreria Imperiului!
Stiind asta, Guvernul Ungariei a propus Imparatului acceeasi „varianta” pentru „rezolvarea problemei Transilvaniei”, dar la un pret de 10 ori mai mare!
Ei bine, acest imparat nemernic al istoriei secolului XIX a confirmat, pe 27 mai 1867 un act criminal: Legea privind incorporarea Transilvaniei la Ungaria !!
Inca de atunci s-a apreciat ca prețul tranzactiei
a fost socotit …unul foarte „bun”. Adica cel mai mare Palat Baroc din Europa, plus o foarte importanta suma de bani care a fost, de fapt, argumentul „convingator” pentru criza prin care trecea atunci  Curtea de la Wiena!
Este vorba de Palatul Godollo, construit in forma de dublu U, cu 8 laturi, langa care sunt anexate un superb parc, o biserica, o orangerie si numeroase grajduri. Arhitectura unica a Palatului a servit drept model si pentru alte castele unguresti din perioada Baroca.

Imagini pentru Palatul Regal Gödöllő

In anul 1867 Palatul Godollo si marele Parc ce il inconjoara a fost achizitionat de statul unguresc, si va fi folosit ca moneda de schimb pentru a „convinge” Familia imperiala sa „accepte” infiintarea Ungariei Mari” prin incorporarea Principatului Transilvaniei in… nou instituita Monarhie Austro-ungara.
A mai fost, se crede și mâna lui Bismarck, interesat sa slabeasca Austria… Oricum, important e să se știe cum s-a realizat artificiala Ungaria Mare, cu ce sacrificii romanesti si cu ce jertfe pe câmpul de onoare!
Palatul, moneda de schimb, a fost reconstruit si modernizat rapid cu mesteri mari din toata Europa, apoi a fost facut cadou, ca  dar de incoronare… si la Budapesta, a imparatului Franz Ioseph si a imparatesei Elisabeta (Sissy), pentru a le asigura o resedinta de exceptie a acestora in…capitala secunda a Imperiului.Ca Avram_Iancufapt divers, din 1920 pana la sfarsitul celui de-al dodiosul oilea Razboi Mondial  Palatul Godollo a fost resedinta de vara pentru Guvernator –
regent al Ungariei Mari, amiralul fara flota Miklos Horthy… care si-a permis, dupa Diktat, sa intre calare pe cal alb in Cluj!

Nota redacției:
Ministerul nostru de Externe a trimis instrucţiuni diplomaţilor români  pot onora invitatiile la recepţiile date de ambasadorii maghiari cu ocazia Zilei Ungariei,din 15 Martie 2017. Este o reacţie inversă faţă de cea adoptată de Budapesta anul trecut, cu ocazia Zilei României. Ministrul ungar de Externe le-a interzis atunci diplomaţilor să participe la orice tip de manifestări, întrucât „poporul maghiar nu are nimic de sărbătorit pe 1 Decembrie”.

Pe de altă parte, ca o… sula in coaste, UDMR a depus la Parlament un proiect prin care solicită declararea zilei de 15 martie ca sărbătoare „nationala” a comunităţii maghiare din România. Unde esti tu, Avam Iancule?  (d.d. rujan)

COMENTARII

  1. Diferenta este ca acest targ odios nu este decat aproximativ cunoscut in Europa.
    Propaganda romaneasca a fost si dupa un secol , este tot la pamant !
    Inca din timpul tratativelor de la Trianon s-a declansat o cumplita propaganda antiromanesca
    ce a acoperit adevarul ca 1,5 minioane de unguri nu puteau „stapani’ si conduce
    peste 6 milioane de romani sasi , evrei , ucraineni , sarbi ce vietuiau in Transilvania !!