De ce nu facem autostrăzi? Pentru ca ne-au luat americanii,...

De ce nu facem autostrăzi?
Pentru ca ne-au luat americanii, „gologanii”…!

De 15-16 ani nu reușim să legăm printr-o autostradă Transilvania de restul României, nici Pitești-Sibiu, nici Comarnic-Brașov, nici Iași-Târgu-Mureș! Eu am terminat negocierile cu Vinci-Strabag (mari companii de autostrăzi din Europa), gata de semnare, dar s-au opus Băsescu și PdL strigând: e o mare hoție.  În 2015 un reprezentant al „Sistemului” i-a spus ministrului nostru al Transporturilor:”Cine semnează asemenea autostradă ajunge în pușcărie”
– Transilvania e tot mai legată de Viena și Budapesta, dar tot mai depărtată de București și Iași.

Sunt afirmații publice, le-am auzit ori le-am citit cu toții: primele aparțineau lui Sebastian Ghiță, următoarele lui Victor Ponta. Si amandoi bateau in Basescu (cu ai lui ministri de la transporturi Berceanu & Dobre)… Dar numai ei „se fac” ca n-au auzit…

Pe lângă o imensă prostie, se vede clar: TRADARE NAȚIONALĂ!
Cine ar fi fost nemultumit de „cascaval?! Întrebarea care nu se pune însă – și pe care vreau să o discutam aici – este motivul: DE CE s-ar opune „SISTEMUL” construirii acestor autostrăzi? Pe CINE ar deranja o autostradă peste Carpați?
S-a menționat doar, în treacăt, că o asemenea autostradă ar reprezenta prostia unui presupus…  „risc la adresa siguranței naționale”. Bai, esti prost? Departe de a fi un răspuns, această „explicație” nu explică nimic… Dimpotrivă, ea intrigă și mai mult pe cetățeanul român.
Care ar fi acest „risc” la adresa siguranței naționale? În ce anume ar putea consta „amenințarea de securitate”? Nimeni nu schițează măcar un răspuns. De ce?
O ipoteză ar fi că răspunsul ar putea fi considerat evident…„lectia tactica „…dupa doua razboaie mondiale! Numai că implicațiile unui asemenea răspuns „evident” sunt încă și mai neliniștitoare. Și totuși nimeni nu le discută.
O posibilă „explicație” ar fi că o autostradă (sau mai multe) care ar traversa Munții Carpați, făcând legătura între Ardeal și fostul Regat mult mai ușoară și mai rapidă, ar putea facilita și transportul trupelor și al armamentului greu. În caz de pace acesta ar fi un avantaj. Dar ce mai conteaza azi o pace de 75 de ani in Europa…
În caz, – Doamne ferește! – de război, amenințarea de securitate ar consta în aceea că s-ar putea astfel facilita deplasarea forțelor armate ale inamicului (presupoziția fiind că potențialul inamic ar fi Rusia!). Care inamic, si-a zis: n-avem autostrada, nu trecem cu tancu…! Ii pisam cu boambe, pana ne lasa sa-i ocupam si pe doar doua benzi auto…
Scenariul ala stalinist în care o autostradă trans-carpatică ar fi o „amenințare” ar fi următorul: printr-o acțiune militară de amploare, Rusia ar rupe apărarea română plus NATO pe Prut și/sau pe litoralul Mării Negre. Ca urmare, într-un asemenea tragic scenariu, Rusia ar ocupa Moldova, Dobrogea, Muntenia și Oltenia. În această situație, adevărata apărare a Europei, în regiunea ei sud-estică, ar fi tot pe Munții Carpați,ca pe vremea lui Dacilor …sau a navalirii tatarilor!! Caz în care autostrada trans-carpatică a lui Ponta ar fi ceea ce americanii numesc o „liability” – adică un punct slab, un dezavantaj major. Ea ar facilita… transportul materialelor militare și a trupelor rusești care vroiau… neaparat spre Ardeal, făcând deci apărarea pe Carpați mai dificilă.
E posibil și ca actualele șosele să fie mai ușor de distrus pe anumite porțiuni (de pildă viaductele de pe Valea Oltului), blocând sau încetinind considerabil avansarea unor alte forțe inamice, decât ar fi o autostradă. Autostrada spre Bruxellesul din Ardeal ar deveni deci, într-adevăr, un risc de securitate – dar nu pentru România, ci pentru Europa!
Brrr…bine ca nu dau cu „atomica”... Or, numai înverșunarea cu care generalul cu stele in rezerva cat cognacul Milcov – dl.  Codlea – și cu siguranță alți factori, interni și externi, aflați în spatele lui – s-au opus timp de ani de zile construirii măcar a unei periculoase autostrăzi trans-carpatice ne duce inevitabil cu gândul la o explicație sinistră: că, în realitate, exact scenariul schițat mai sus ar putea fi scenariul operațional pe care NATO și-a construit de la bun început strategia de apărare în regiunea Europei de sud-est: o strategie de sacrificiu! Bine ca rusii nu s-au decis spre Deveselu! Care este pe acelasi aliniament  cu Pitestiul, orasul resedinta al dnei analist militar Dana Grecu de la Antena3…

Ideea cu interdicția asupra autostrăzii nu e nouă;
O asemenea tâmpenie circula de câtva timp în spațiul public. Dar, până la inca recentul Scandal Ghiță–Coldea, pur și simplu nu ne-a venit să credem și, deci, ea n-a fost luată în serios. Acum însă știm că exista o reală și categorică „interdicție”, în spatele căreia se afla însuși  fostul prim-adjunct al directorului SRI. Teribil !! Iar în spatele acestuia, al teribilului, desigur, în mod cert, se află alte interese. Căci, evident, tot prostul va intelege ca celalalt general cu patru stele …in rezerva (inclusiv accidentul de masina!) și chiar Traian Băsescu nu au pus de capul lor o asemenea opreliște. Deși interdicția era secretă, ea nu era însă mai puțin eficientă; dimpotrivă, ea a funcționat infailibil – dovadă că nici până azi nu au început lucrările nici măcar la o singură autostradă trans-carpatică…
Ceea ce vreau să evidențiez aici nu e gravitatea lipsei acestor autostrăzi, în sine, ci altceva, mult mai șocant: faptul că această lipsă s-ar datora unei cauze grave. Atât de grave, încât mâinile îmi ezită o clipă  înainte de a o formula explicit.
Iat-o:

În strategia de apărare a flancului sud-estic al NATO, România pare ca este, în mod cinic, sacrificată din start!

În ipoteza unui conflict cu Rusia, rezultă că NATO ar abandona fără ezitare regiunile noastreextra-carpatice (Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia), condamnându-le să fie un spațiu-tampon, de sacrificiu, și s-ar replia pe aliniamentul arcului carpatic – mult mai ușor de apărat, fara autostrazi… cu eficiență maximă și costuri mult mai mici. Ca asa a vrut sa faca si Hitler in 1944, dar romanii i-au dat Puie Monta, intorcand armele impotriva Imperiului Raului, scurtand astfel soarta Razboiului cu 7 luni! 
Și asta nu în mod fortuit, ci deliberat, în virtutea unei strategii asumate de multă vreme
. Ca de atunci D.na Merkel, sufla si in iaurt …cu romanii!
O strategie pe baza căreia NATO, respectiv principalul nostru aliat – SUA –, au gândit amplasarea și dotarea maxima a celor două baze militare din România (Deveselu, Kogălniceanu). O strategie de sacrificare ab initio a două-treimi din teritoriul României, provincii nefericite, destinate din start a servi doar ca teren de luptă.
Rezultă că, pe hărțile NATO, Moldova, Dobrogea, Muntenia și Oltenia ar fi planificate cu bună-știință drept câmp de bătălie (devastatoare, inevitabil), iar între timp apărarea restului Europei ar fi consolidată pe Munții Carpați. Puteai sa crezi ce strateg profund este Coldea? Chiar asa: Da-o dreaqu de autostrada!
Nu că o asemenea strategie ar fi nouă în istorie. Stia Coldea ce stia! Ea a mai fost aplicată, secole întregi, și mereu în detrimentul Principatelor Române și în beneficiul Europei (cu turcii, etc.). Nou este faptul că, azi, avem naivitatea de a crede că România, ca stat membru NATO, în caz de război, ar beneficia, chipurile, de un angajament de apărare colectivă din partea Alianței a întregului ei teritoriu. Realitatea însă este că, din nou, suntem sacrificați în jocul dintre marile puteri.
În timp de pace, ne sunt sabotate autostrăzile și, implicit, dezvoltarea economică normală, fiindu-ne obstrucționată inclusiv absorbția de fonduri europene… În timp de război, și mai grav, suntem condamnați din start să fim, din nou, carne de tun și spațiu de distrugere în confruntări militare dure, beneficiind doar de un minim suport, de ajuns numai cât să ne împingă înainte și să ne transforme în potențiale ținte.
Am enunțat aici o ipoteză, bazată pe informații concrete și raționamente logice. Ea e confirmată de analizele col.(r) Ion Petrescu, publicate de ActiveNews. De pildă, în iulie 2016 domnul colonel scria: „Federația Rusă are 40.000 parașutiști militari în stare să ocupe în 30–33 ore o cincime din România, adică de trei ori spațiul de azi al Dobrogei. Iar mult invocata Forță de Răspuns a NATO va interveni, cel mai devreme, după 48 ore.
Alt Col. (r) Marin Neacșu scrie și el: Românii au devenit carnea de tun pe care SUA o folosesc peste tot unde e nevoie”. Uite, eu pe-asta n-o mai cred …acum, ca v-au marit penzia!

Analistul american George Friedman (in paranteza,o mare shulfă…) ne-a avertizat și el că SUA au decis ca România să facă parte dintr-un „cordon sanitar” anti-Rusia, acționând ca izolator sau coridor de protecție.Mai invocăm și harta lui Huntington, despre care am tot vorbit, unde acum 25 ani se trasa exact pe Munții Carpați linia de falie între civilizația vest-europeană catolico-protestantă și cea răsăriteană ortodoxă, respectiv „balcanico-islamică”. Rezulta că Transilvania e privită ca aparținând de facto sferei civilizaționale occidentale;spre bucuria lui Orban Viktor fostul Regat rămânea însă, iremediabil, în sfera sud-estică, balcanic-ortodoxă, fiind condamnat a priori să fie „coridorul sanitar” al Europei.Toate sunt argumente că cele de mai sus nu sunt simple speculații. Oare poporul român nu trebuia întrebat? Oare românii sunt de acord să fie, din nou, o populație de Periferie, jertfită pentru salvgardarea siguranței Centrului – Europa Occidentală? Oare suntem noi de acord ca provinciile istorice ale fostului Regat (Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia) să fie desemnate din start ca spațiu-tampon între Occident și Rusia? Ca atare, cerem Ministerelor Apărării, de Interne, de Externe, și Președinției României, să informeze public care ar fi exact implicațiile unei asemenea strategii a „coridorului sanitar” pentru România și pentru românii care – încă – o locuiesc!E oare vorba de trădare națională? Dacă da, vorba lui Caragiale, atunci să știm și noi…

Ilie Serbanescu a spus de mult ca aceasta autostrada nu se va face. Daca se va face, ar insemna o Romanie unita. Adica ar fi legatura dintre Ardeal si Regat, calea prin care economia Romaniei s-ar unifica in mod firesc. Asa, puteti vedea ca in Romania, stat unitar (?!?) exista doua economii, doua zone economice in care circulatia capitalului este diferita. O cale de acces facil peste munti (ca la mai multe nici nu pot sa sper ca ma pot gandi) ar face ca fluxul de marfa si capital sa se omogenizeze in toata tara.De ce este important ca acest lucru sa nu se intample? Din doua motive, amandoua avand aceeasi finalitate. Primul motiv este ideologic. Neoliberalismul (dar si liberalismul) considera ca socialul este determinat de economic.Deci, o economie omogena, ar conduce la o cultura omogena, o identitate unica a tuturor romanilor. Acest lucru nu se doreste pentru ca am dovedit ca putem fi deosebit de eficienti atunci cand suntem uniti, atat economic cat si militar. Deci, Romania este un pericol pentru interesele celor mari, atunci cand isi poate afirma si sustine propriile interese.

Al doilea motiv este ceea ce tot spune celor care vor sa auda (da, inainte sa-i pice fisa si lui Cumpanasu…) Nu e vorba ca linia Carpatilor se apara mai usor, Rusia a luptat in Siria cu rachete trimise peste marea Caspica si cu trupe aeropurtate, sau debarcate direct. Chiar si acum, cand dezbatem problema, Rusia are trupe in Serbia. Vremurile de la Posada s-au dus. De fapt, linia Carpatilor este linia de delimitare negociata la Malta de Gorbaciov si Bush senior. Rusia nu avea cum sa paraseasca Berlinul fara sa ceara altceva si ce altceva putea sa ceara Rusia decat culoar catre Mediterana prin…Romania si Iugoslavia?Adica sa nu mai stea cu flota de la Sevastopol la mana celor care detin Bosforul…
De asta Romania (si Bulgaria la misto, de ochii lumii) a fost ultima tara primita in NATO (…si cu ce pret! Am permis bombardarea Belgradului de pe teritoriul nostru!) si ultima tara primita in UE unde nu avem deloc acelasi statut cu ceilalti membri (desi le-am dat gratis tot ce au vrut, industrie, comert, pamant, subsol, aer si paduri). De ce s-au razgandit americanii si au facut tot ce au putut ca sa blocheze Rusia? Aliatul lor, Turcia a fost izolat, dar la Malta negociatorii americani nu au sesizat capcana, ei au privit doar la Europa. Dar intelegerea este intelegere, si despre ea stiu si nemtii si toti cei care conteaza. Toti stiu ca vor trebui sa se tina de intelegerea asta chiar daca e facuta peste capul nostru, al romanilor. Storsi de tot ce puteau sa ne ia am fost; asa ca de asta ni se da la cap. De asta avem cap strain sa ne conduca. Si nu mă refer la Iohannis.

Gen.(r) Oprea De La Manutantză

 

COMENTARII

  1. …re-ati ai Dreakului de strategii lu’Peste! Si-atunci de ce il impuscara-ti pe Nen’tu Ceasca?
    Ca El de-aia nu facea autostrazi, sa nu consumam multa benzina, ca se vindea bine la Export…
    Ca ne luara aia si pielea de pe noi, ca sa le dam banii inapoi! Mare Conspiratie nene!
    Voi de ce nu faceti,ca e benzina pe tot drumul? Macar niste „Drumuri-Expres” ca frati-miu?