De ,,Ziua Mondială de Eradicare a Sărăciei”, 17 octombrie, o statistică terifiantă...

De ,,Ziua Mondială de Eradicare a Sărăciei”, 17 octombrie, o statistică terifiantă : în România, sărăcia afecteză un sfert din populaţie!

0 268
Please Banerghatta National Park

Data de 17 octombrie marchează pe întreaga planetă, ,,Ziua Mondiala de Eradicare a Saraciei”, prin care Organizaţia Naţiunilor Unite încearcă să atragă atenţia populaţiei mondiale asupra nivelului scăzut de trai din ţările aflate în curs de dezvoltare. Sărăcia omoară anual peste 5 milioane de copii în lume şi este un pericol pentru sănătatea a milioane de români. În România, rata sărăciei este de aproximativ 24%, potrivit datelor Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC), iar rata mortalităţii infantile este dublă faţă de media Uniunii Europene. Sărăcia afectează în prezent 24% din populaţia ţării, potrivit celor mai recente date furnizate de FDSC. România este unul dintre statele membre UE care cheltuie cel mai mic procent din PIB (14%) pentru protecţia socială, faţă de o medie UE, de 27%. Pe de altă parte, procentul alocat sistemului de sănătate din România este de aproximativ 3,8% din PIB, ceea ce ne plasează cu mult sub media europeană (7-8%) sau chiar sub media ţărilor din Africa (5,9%).

Pe ultimul loc în Europa, la ,,speranţa de viaţă”!

România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte speranţa de viaţă, care este de 72,7 ani, în medie, în comparaţie cu media Uniunii Europene, de 77,5 ani. Este o diferenţă de aproape 5 ani, potrivit raportului „Health at a Glance”, publicat în decembrie 2010 de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). România are, de asemenea, cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din Europa, cu 10 copii care mor la fiecare 1.000 de naşteri, o rată dublă faţă de media europeană. Aceste date au fost readuse în atentia publică astăzi de compania farmaceutică GlaxoSmithKline (GSK), de Ziua Mondială pentru Eradicarea Sărăciei. Cea mai importantă statistică este aceea că în lume, un om din 7 traieşte în prezent în sărăcie. Banca Mondială estimează că aproximativ 1,3 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc în sărăcie (cu puţin peste 1 dolar pe zi), iar cele mai recente date furnizate de Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură, parte a Naţiunilor Unite (FAO) arată că, din totalul populaţiei globale, de 7 miliarde de oameni, aproximativ 925 de milioane suferă din cauza foametei, cei mai afectaţi fiind copiii. Astfel, sărăcia are un rol determinant în decesul a cel puţin 5 milioane de copii, în fiecare an, în întreaga lume. În acest context, ziua de 17 octombrie a fost declarată Ziua Mondială pentru Eradicarea Sărăciei, prilej pentru toate organizaţiile implicate în acţiuni umanitare să tragă un semnal de alarmă în privinţa numărului foarte mare de oameni care se confruntă cu situaţii de sărăcie ce le afectează sănătatea şi viaţa.
D. D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.