DOSAR DE SĂNĂTATE NR. 8 …Ia pune de-o mămăligă!

DOSAR DE SĂNĂTATE NR. 8
…Ia pune de-o mămăligă!

0 647

Potrivit cercetătorilor endocrinologi, consumarea unei porţii de mămăligă în fiecare zi scade cu 60% riscul de boli psihice cauzate de tulburări tiroidiene.Mai mult, mămăliga echilibrează glicemia, scade nivelul colesterolului, reduce riscul de ateroscleroză şi creşte chiar şi  fertilitatea la femei… E tare, nu? De unde sa fi stiut Cristofor Columb ce „comoara” vegetala a adus el in Europa dupa ce a cotrobait prin America de Sud!

Un studiu antropologic purtat în zona Rucăr-Bran, unde mămăliga  este aproape nelipsită de pe masa românilor, arată că 9% dintre  femeile de peste 65 de ani din acest perimetru au demonstrat la teste o activitate ovariană f. intensă, manifestată inclusiv prin prelungirea vieţii sexuale după această vârstă.

Deşi multă lume crede că mămăliga îngraşă, lucrurile stau altfel în realitate: mămăliga moale are de patru ori mai puţine calorii decât pâinea, iar mămăliga vârtoasă, de două ori mai puţin.
In plus, mămăliga sprijină secreţia şi eliminarea bilei, având totodată şi  acţiune antiinflamatoare asupra colecistului, acţionând chiar ca un remediu în dischinezia biliară, în dispepsie şi în colecistită.

In privintza …vârtoseniei  nu va bazati insa pe mamaliga!    
Materia prima a mămăligii, adică Porumbul, este bogat în acizi grași nesaturați (85 — 90%, conține multe hidrocarburi, amidon, albumine, f. multe vitamine din grupa B, vit. E, vit. K,) plus fier, fosfor, magneziu, zinc, potasiu și  fibre….
Chiar dacă prin fierbere  pierde o parte din substanțele nutritive, peste 60% dintre acestea se păstrează. Alte avantaje sau… beneficii: are proprietăți astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice, fiind utilizat în primul rând ca aliment (cereală) și apoi ca plantă medicinală.
Păpișoiul a fost îndelung utilizat în bucătăria tradițională românească, prin făina de mălai gătită. Taranii nostri o stiu bine ca de-aia sau cam saturat de ea… De unde sa fi stiut ei ca are efecte pozitive împotriva stresului (i-auzi!) fiind bogat în vitamine din grupa B, mai ales  B1, care acționează asupra funcționării  sistemului nervos, a mușchilor, a inimii și asupra producției de globule roșii. 

Daca ar fi stiut dacii cum e cu mamaliga ar fi tinut-o doar cu „bulzul”, dar porumbul a fost adus din America, mult mai tarziu (nu din SUA, ca nu era…) Si daca ar fi stiut ei ca prin conținutul de vitamina E, mamaliga ne protejează împotriva artritei, scade nivelul colesterolului, reducând astfel riscul de ateroscleroză și, implicit, de infarct.

In plus,ajută și la procesul de reînnoire al celulelor. Mai mult, porumbul  fiert conține și potasiu, necesar pentru  buna funcționare a mușchilor  și a inimii. In privința gastritei hiperacide și ulcerul sunt ameliorate de consumul de mămăligă caldă în loc de pâine, mălaiul având, pe lângă efectul de  reducere a acidității, și o acțiune ușor calmantă, sedativă. 

De exemplu, stiati de carbohidrații cuprinși în porumb care dau energie și nu permit depunerea grăsimii?  Un consum moderat poate duce chiar la scăderea în greutate pentru că anumite molecule din compoziția porumbului grăbesc degradarea grăsimilor. 
Totodată vitamina A, conținută în porumb, este un antioxidant natural foarte important pentru sănătate și funcționarea corectă a organismului,  un metabolism rapid, care te ajută să slăbești ușor. 
Si mai tare este faptul ca, datorită bogăției în fibre, porumbul reglează tranzitul  intestinal… Este și un bun diuretic și, consumat în mod regulat, poate preveni retenția de apă în organism. Iar pentru   detoxifiere este indicată și mătasea de porumb, consumată sub formă de ceai. Ca sa nu mai spunem ca specialiștii germani în biologie celulară vegetală de la Univ. din Köln au descoperit recent prezența în boabele de porumb a unor substanțe derivate ale acizilor arahidic și palmitic, extrem de importante pentru sănătatea organismului. Ca sa vezi! 
Substanțele cu pricina sunt, din punct de vedere  chimic, acizi  grași, ceto-acizi, rezultați din oxidarea acidului palmitic și arahidic. Aici m-am blocat! 

Si diabeticii sunt fericiti: Consumul de mămăligă reglează concentrația de glucoză în sânge, fiind de folos diabeticilor. In plus, mămăliga este adjuvant în detoxifierea organismului și curățirea  intestinelor  iar  efectul detoxifiant al substanțelor din porumb ușurează efortul ficatului de neutralizare a substanțelor toxice, reducând considerabil riscul la insuficiențe și ciroze hepatice… Alti fericiti sunt cei cu intoleratza la gluten!  Deci porumbul nu conține gluten, deci poate fi consumat și de cei cu intoleranță sau boală celiacă și înlocuiește cu succes orezul, grâul  și alte cereale cu gluten, dar mai ajută si la  prevenirea cancerului la plămâni  datorită conținutului mare de beta-cryptoxanthin. 
Cel mai tare si neasteptat  este faptul ca ajută la menținerea capacităților cognitive și încetinește procesul  de îmbătrânire a creierului cu până la 10%, si datorită conținutului mare de tiamine influențează în bine si starea de spirit…
Vedeti de ce sunt atat de „destepti” țăranii români? Iar pentru ca ajută la întărirea sistemului imunitar și la prevenirea cancerului de colon in curand se va vinde și în farmacii … Dar numai dupa ce se vindecă răceala, prin conținutul de Vitamina A ! (Dr. Harsht)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.