„Dragă nevastă, dacă aş putea zbura până acasă, toată lumea ar fi...

„Dragă nevastă, dacă aş putea zbura până acasă, toată lumea ar fi a mea!”

0 199

Este un fragment din scrisoarea unui făgărăşean, care îi scria, pe la 1912 din Ohio nevestei rămase să vadă de gospodărie în statul Pojorta. Alte asemenea fragmente de epistole şi fotografii sunt surprinse de expoziţia "Povestea unor familii din Ţara Făgăraşului"

Este un fragment din scrisoarea unui făgărăşean, care îi scria, pe la 1912 din Ohio nevestei rămase să vadă de gospodărie în statul Pojorta. Alte asemenea fragmente de epistole şi fotografii sunt surprinse de expoziţia „Povestea unor familii din Ţara Făgăraşului”.

Evenimentul organizat de Serviciul Cultură Tradiţională Braşov îşi propune să reconstituie prin intermediul fotografiei şi al altor documente vechi viaţa unor familii făgărăşene din localitatea Lisa şi din satele aparţinătoare Pojorta şi Breaza.

Expoziţia adună colaje cu fotografii şi documente originale precum carte de zestre de la 1868, pasaport de la 1931 sau carnet de asigurat de la 1935 şi obiecte personale aparţinând membrilor familiilor a căror istorie este reconstituită.

Proiectul pune accentul pe trei episoade importante – migraţia făgărăşenilor în America la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, contribuţia acestora la realizarea Marii Uniri de la 1918 şi Rezistenţa Anticomunistă din Munţii Făgăraş.

Visul american i-a tentat pe mulţi din locuitorii Ţării Făgăraşului, pe fondul situaţiei foarte grele de la sfârşitul secolului 19 începutul secolului 20. Doar în satul Pojorta peste 45 de familii de făgărăşeni au plecat în SUA în perioada 1905-1914.
Contribuţia făgărăşenilor la Marea Unire a fost semnificativă, spun mărturiile adunate la expoziţie, care va fi deschisă publicului braşovean până în 14 noiembrie.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.