Dupa articolele din presa se reface drumul spre satul Şirnea si Peştera...

Dupa articolele din presa se reface drumul spre satul Şirnea si Peştera Dîmbovicioara

0 443

Satul Şirnea va avea drumul de acces reparat după o campanie de presa (inclusiv Telejurnalul TVR). Practic drumul arăta groaznic, gropile care acoperau carosabilul făceau aproape imposibil accesul si traversarea localitatii spre obiective turistice. În ultimii 50 de ani, satul a fost vizitat de mii de turişti romani sau străini. De o vreme, prea puţini se mai încumetau să meargă acolo, accesul era jalnic.
Pana la urma autoritatile s-au decis, pentru inceput s-a dispus aplicarea unei solutii imediate şi desigur mai  ieftine. Drumul, pe cei 4 kilometri, plin de găuri, va fi acoperit cu două straturi de criblură şi pietriş. Se va continua cu repararea a încă doi kilometri, aşa încât turiştii să ajungă mai uşor de la Şirnea si la peştera Dîmbovicioara şi apoi să-şi continue drumul spre Bran sau Braşov.
Inca nu s-a gasit o solutie la o problema veche, ce tine de imposibilitatea de a convinge oamenii ca trebuie sa cedeze mici suprafete de langa drum pentru reparatii, largire si infrastructura necesara preluarii torentilor si a apei pluviale.drumul rusinii2

Cei de la Judet mai atenti la semnalele din presa
Vicepreședintele Consiliului Județan, Adrian Gabor,  a anunțat că lucrările pentru drumul spre Șirnea, Drumul Național până la căminul cultural, vor începe în perioada imediat următoare.
„Am fost miercuri la fața locului, iar specialiștii au găsit o soluție foarte repidă pentru a rezolva problema. Drumul, lat de 6 metri, va fi reparat  cu asfalt dublu bituminos. Practic, se va face o reciclare in situ, după cum se numește tehnic, a DJ 730A, dar se va face și decolmatarea podețelor, din cauza cărora s-a ajuns în această stare, la km 3 spre 4 înspre sat. Din păcate, în timp s-a și acționat greșit, s-a pus piatră peste asfalt. Din fericire, costurile nu vor fi mari pentru că fundația drumului este înn stare foarte bună”, a precizat Gabor.ADRIAN GABOR
Costurile vor fi 65.000 de lei/km, iar autoritățile județene speră ca lucrările să fie încheiate cu un total de 500.000  de lei.
Asa cum spuneam mai sus, o problemă spinoasa si greu de depasit imediat o reprezinta restul de doi kilometri de la Șirnea spre satul Ciocani, care are o lățime de 1,5 metri. Acesta este un drum județean de clasa a 5-a, iar pentru lărgire ar fi necesară exproprierea de terenuri, proces greoi și costisitor. Însă, a mai precizat Gabor, sătenii au fost de acord să facă acte notariale de donație pentru lăţirea străzii.
Aşezat între Masivele Piatra Craiului şi Bucegi, la o altitudine de 1.360 de metri, satul Şirnea era vizitat de mii de turişti străini în anii 80. Era renumit mai ales pentru obiceiurile de sărbători.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.