FMI după ce și-a luat restanța la „mate” a revizuit estimările privind...

FMI după ce și-a luat restanța la „mate” a revizuit estimările privind evoluţia economiei româneşti

0 99

După intervanția premierului Tudose de luni seara, la Antena 3, cănd a atras atenția celor de la FMI asupra erorilor legate de evaluarea economiei țării, FMI a trecut la schimbarea „socotitorilor”. Asrfel, aceștia recunosc că economia României va continua să crească atât în acest an, cât şi anul viitor.

În ultimul raport, publicat marţi, FMI a revizuit estimările privind evoluţia economiei româneşti, prognozând că anul acesta va creşte cu 5,5 %, iar anul viitor, cu 4,4 procente.

Practic FMI recunoaște creşterile semnificative a investiţiilor, a comerţului şi a producţiei industriale, cuplate cu întărirea încrederii consumatorilor şi a oamenilor de afaceri.

Dincolo de prognoza de creştere economică în România, Fondul a revizuit în scădere evoluţia preţurilor de consum în acest an, urmând ca ritmul de creştere a preţurilor să se accelereze anul viitor.

FMI a modificat şi prognoza privind deficitul de cont curent înregistrat de ţara noastră la – 3% anul acesta, de la 2,8 în aprilie şi la 2,9 procente anul viitor, de la 2,5 anterior.

Referitor la rata şomajului, FMI a revizuit tot în scădere estimările; în acest an ar putea să se situeze la 5,3%, pentru ca în 2018 să ajungă la 5,2, similar cu nivelul prognozat în aprilie.

Analistul economic Constantin Rudniţchi a comentat datele pentru RRA: „Evident că ne bucură această creştere economică, dar trebuie să găsim şi alte motoare de creştere.
Adică în afară de consum şi de industrie ar trebui să adăugăm zona de investiţii publice, zona de investiţii private – de ce nu? – serviciile care şi ele performează şi, atenţie, ar trebui să ne mai uităm şi la ce se întâmplă în zona euro şi vedem că acolo avem o creştere moderată.” 

Sursa: RRA

COMENTARII