Giulia Tofana vindea otravă, ajutând peste 600 de femei să-și omoare soții

Giulia Tofana vindea otravă, ajutând peste 600 de femei să-și omoare soții

0 741

Cu ajutorul unei licori numite Aqua Tofana, Giulia Tofana a găsit o soluție creativă pentru femeile din perioada Renașterii care doreau să scape de soții lor.
Această femeie a fost cel mai de succes criminal în serie de care nu ai mai auzit până acum. Giulia Tofana a ucis sute de bărbați în Italia secolului XVII.
„Poțiunea dragostei”, de Evelyn De Morgan, din secolul al XIX-lea. Povestea încâlcită a otrăvii Aqua Tofana este strâns legată de „lumea magiei și a crimei” din secolul al XVII-lea, care furniza elixire de dragoste, poțiuni, medicamente și otrăvuri unei clientele alcătuite în mare parte din femei. Foto: Wikimedia
Femeia și-a transformat afacerea de produse cosmetice într-o fabrică de otrăvuri, vânzând un amestec mortal numit Aqua Tofana, despre care se crede că conținea arsenic, plumb și mătrăgună.
Tofana și-a asumat misiunea de a ajuta femeile care aspirau la statutul de văduvă să-și ucidă soții. În timpul Renașterii, într-o epocă de căsătorii aranjate ce nu ofereau posibilitatea de a divorța, singura cale de a scăpa de un mariaj nefericit era moartea, potrivit Ranker.
Adeseori, familiile lor le obligau pe femei să se mărite, fără ca ele să aibă vreun cuvânt de spus în această privință. După căsătorie, soții aveau drepturi depline asupra femeilor, care erau adeseori lipsite de orice putere.
Soții puteau să-și bată nevestele sau să le supună la tot felul de tratamente crude fără să fie pedepsiți. Nu e de mirare că unele femei își doreau să devină văduve.
În aceste circumstanțe, Aqua Tofana era o soluție rapidă și discretă. Giulia Tofana a ucis sute de bărbați de-a lungul unei perioade de 50 de ani, fără să fie prinsă, până când un bol de supă a nenorocit-o.

Giulia Tofana fabrica produse cosmetice folosind otrăvuri mortale
Așadar, cine era Giulia Tofana, pe lângă faptul că era creatoarea unei otrăvi care a lăsat văduve atâtea femei? Această femeie, unul dintre cei mai prolifici criminali în serie din istorie, rămâne din multe puncte de vedere un mister.
Nu există portrete ale Giuliei. La mijlocul secolului XVII, Giulia vindea cosmetice în sudul Italiei, iar și rețeta ei specială pentru Aqua Tofana conținea suficient arsenic încât să ucidă fără să lase nicio urmă.
Țelul ei era să-și păstreze otrava secretă ca să poată continua să vândă substanța. Și a reușit să păcălească autoritățile timp de aproape 50 de ani.

Giulia a fost prinsă datorită unui bol cu supă
În anii ’50 ai secolului XVII, una dintre clientele Giuliei a șovăit. Femeia cumpărase Aqua Tofana de la Giulia și dusese otrava acasă, ba chiar turnase otrava în supa soțului ei, însă a fost copleșită de regrete. Nu l-a lăsat pe soțul ei să mănânce supa, iar bărbatul a devenit suspicios și a forțat-o să-i spună adevărul. Apoi, a predat-o pe femeie autorităților papale din Roma. Vinovata a mărturisit tot, inclusiv că Giulia îi vânduse otrava. Însă Giulia Tofana a fost avertizată că urma să fie arestată și a fugit într-o biserică, unde a cerut adăpost. L-a primit, însă, după ce în Roma s-a răspândit zvonul că Giulia otrăvise apa, oamenii au dat buzna în biserică. Giulia a fost predată autorităților papale, care au torturat-o până când a mărturisit că otrăvise peste 600 de bărbați. Este posibil ca numărul real să fie și mai mare. În iulie 1659, Giulia a fost executată alături de fiica ei și trei angajați. Execuția a avut loc pe Campo de’ Fiori, un loc foarte popular pentru execuții (tot aici a fost executat și gânditorul Giordano Bruno). Unele dintre clientele Giuliei au fost, de asemenea, pedepsite. După mărturisire, mai multe femei au încercat să pară neștiutoare, susținând că Aqua Tofana avea un rol pur cosmetic.
Unele dintre ele au fost executate sau aruncate în închisoare. Însă legenda Aqua Tofana a continuat mult timp după moartea Giuliei.

Pe patul de moarte, Mozart a spus că fusese otrăvit cu Aqua Tofana
Aqua Tofana a devenit atât de celebră, încât, în 1791, însuși Wolfgang Amadeus Mozart a susținut că fusese otrăvit cu această substanță. Compozitorul încă lucra la recviemul său când s-a îmbolnăvit grav. Pe patul de moarte, Mozart a afirmat următoarele: „Sunt singur că nu voi mai trăi prea mult. Sunt sigur că am fost otrăvit. Cineva mi-a dat Aqua Tofana și a calculat momentul exact al morții mele.”
Deși, cel mai probabil, Mozart nu a fost ucis prin otrăvire, faptul că substanța Giuliei încă era pomenită la un secol după moartea ei arată foarte clar că otrava era foarte populară.

Aqua Tofana putea ucide cu numai patru picături
Aqua Tofana putea ucide un om cu numai patru picături, administrate de-a lungul mai multor zile sau săptămâni, pentru a nu trezi suspiciuni.
Un vas de sticlă din secolul al XVII-lea care conținea „Mana Sfântului Nicolae” – un ulei despre care se spunea că se scurge în mod miraculos din oasele sfântului sărbătorit acum drept Moș Nicolae.
Nu avea gust, miros sau culoare, fiind otrava perfectă pentru a fi turnată într-un pahar de vin sau în altă băutură. Rețeta era un amestec de arsenic, plumb și mătrăgună, toate trei mortale.
Însă geniul Giuliei Tofana consta în felul în care a deghizat otrava sub formă de produs cosmetic sau „ulei sfințit”, astfel încât soții otrăviți să nu bănuiască nimic.
La început, Giulia a mascat Aqua Tofana într-un praf cosmetic. Femeile puteau ține fiola în alcov, lângă alte loțiuni și parfumuri, fără să dea naștere bănuielilor.
Însă a doua deghizare a fost și mai ingenioasă. A vândut Aqua Tofana în fiole mici care aveau pe ele imaginea Sfântului Nicolae din Bari. Pe fiolă scria „Mana Sfântului Nicolae din Bari” și substanța trecea drept un unguent vindecător care era păstrat într-un recipient care arăta ca un obiect de cult.

Mama și fiica Giuliei Tofana au otrăvit și ele oameni
Giulia nu a fost singura membră a familiei care a otrăvit oameni. Era fiica Thofaniei d’Adamo, care fusese executată în Palermo, Sicilia, în 1633, după ce a fost acuzată că și-a ucis soțul. Este posibil ca Thofania să fi folosit otravă.
Fiica Giuliei, Girolama Spera, cunoscută ca Astrologa della Lungara, făcea și ea parte din afacerea mamei ei. A fost executată în 1659, alături de aceasta.
Este posibil ca Giulia să fi fabricat singură substanța. Când și-a început afacerea, era considerată o văduvă tânără și frumoasă care își petrecea mult timp printre farmaciști, urmărindu-i atunci când își fabricau poțiunile.
Astfel, se poate să fi dezvoltat propria ei poțiune, Aqua Tofana. Pe de altă parte, este posibil ca rețeta secretă să-i fi fost transmisă de mama ei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.