Grevă la societatea de reparații a locomotivelor ,,SCRL Braşov” SA

Grevă la societatea de reparații a locomotivelor ,,SCRL Braşov” SA

0 44

Nemulţumiţi că nu beneficiază de o majorare de salariu similară celorlalte societăţi comerciale din domeniul feroviar aflate în subordinea Ministerului Transporturilor muncitorii de la societatea de reparaţii „CFR SCRL Braşov” SA, care repară locomotivele CFR , au încetat de ieri activitatea.
Unitatea, cu sediul principal la Braşov, are puncte de lucru în 24 de oraşe din România, iar marţi au încetat activitatea salariaţii de la Galaţi şi Braşov.

SCRL a intrat în insolvenţă în anul 2014, după ce beneficiarul principal, CFR Călători, nu a plătit la timp facturile.
Ca să înțelegem absurdul situației vorbim de neconcordațe între două regii care parțin de aceași societate și de același minister.

În grevă generală de ieri
De ieri dimineață toţi cei 1.570 ai SCRL Braşov au intrat în grevă. Oamenii cer o majorare a salariilor cu 15% începând cu data de1 septembrie 2019  şi spun că nu acceptă nici un compromis în acest sens.
Această creștere este solicitată deoarece toţi ceilalţi angajaţi ai CFR au salariile majorate, greviștii nu au primit nici măcar un leu în plus. Mulţi dintre angajaţi lucrează pe salarii apropiate de minimul pe economie, deşi o locomotivă este o adevărată uzină, iar repararea ei necesită cunoştinţe şi experienţă vaste. Și trebuie reparate pentru că ele mai noi au cel puțin 12 ani și reprezintă 5% din cele 730 de locomotive ale CFR Călători. Mai mult, majoritatea locomotivelor sunt din perioada regimului comunist.
Motivul acestei întreruperi spontane este, de fapt, unul singur: vechea conducere a CFR a semnat pentru un buget de 76 de milioane, iar noua conducere oferă un buget de numai 72 de milioane. În aceste condiţii, angajaţii nu pot primi nicio majorare salarială, aşa cum au primit toţi ceilalţi angajaţi ai CFR şi există chiar pericolul să nu se poată desfăşura activitatea”, a declarat,conform BZB, Nicolae Ghiţă preşedinte Uniunea Reparatorilor de Locomotive din România.
CFR Călători, care are mari probleme financiare şi CFR Marfă, care este în pragul falimentului, au acordat majorări salariale de 15%, începând cu data de 1 septembrie 2019. În cazul nostru văd că nu se poate. La SCRL, acţionar unic este CFR Călători. Practic, suntem nişte «copii» ai CFR Călători. Salariile noastre nu sunt majorate cu 15% din cauza directorului CFR Călători, Valentin Dorobanţu, care nu ne-a aprobat bugetul. Oamenii sunt decişi să rămână în grevă până în momentul în care vor fi majorate salariile cu 15%. Practic, această creştere ar înseamnă 7 lei/oră. Nu cerem decât să fim trataţi în mod egal”, a suținut şi liderul sindicatului „SNS 2012”, Eugen Neagu.   

Au refuzat o creștere mai mică de 15%
Cristian Coconaşu, directorul SCRL Braşov, a declarat că a încercat să obţină  resursele financiare pentru asigurarea creşterii salariale solicitate de sindicat. „Societatea noastră realizează venituri în proporţie de 95% din prestaţii de mentenanţă şi reparaţii pentru vehicule feroviare ale CFR Călători. În aceste condiţii, încă din 10 iulie noi am început demersurile pentru renegocierea tarifelor de servicii, dar în 7 august am primit un răspuns negativ”, a declarat directorul.
El a mai precizt că le-a propus angajaţilor variante de majorare a salariilor, dar sub nivelul de 15%, lucru care nu a fost acceptat de sindicalişti. „Am propus şi o creştere a salariilor cu 15%, concomitent cu o redistribuire a personalului, măsură de care ar fi afectate aproximativ 200 de persoane. Sindicatul nu a fost de acord”, a mai spus el.
Directorul a amintit si că SCRL Braşov este în insolvenţă încă din anul 2014 şi nu se pot angaja cheltuieli salariale suplimentare nebugetate fără corespondenţa acestora în veniturile realizate, pentru că s-ar crea premisele falimentului societăţii.

Blocaj în traficul CFR sau locomotive ce funcționează fără revizie?
Deocamdată, traficul trenurilor de călători nu a fost afectat, însă aceasta se va întâmpla cât de curând, probabil chiar azi spun anumite surse. Deocamdată.
Deoarece greva salariaţilor de la SCRL Braşov afectează direct CFR Călători, pentru că, în cazul în care conflictul de muncă se va prelungi nu vor mai putea fi scoase locomotivele pe traseu.
Noi asigurăm mentenanţa pentru 730 cele de locomotive al CFR Călători. Miercuri, de la punctul de lucru din Braşov nu au ieşit trei locomotive din revizie. Vor urma altele. Dacă îşi asumă cei de la CFR Călători să le scoată pe traseu fără revizia făcută e treaba lor”, a avertizat Neagu.
Liderul sindical a mai spus că „probabil că se doreşte falimentarea SCRL Braşov, pentru că în acest mod se va putea da liber a licitaţii pentru repararea locomotivelor la societăţi private. În acest moment, noi avem cele mai mici preţuri de pe piaţă. Noi îi cerem ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc să intervină în acest conflict de muncă”.

Și totuși numai în luna iulie CFR a avut 85.034.424 lei pentru reperații vagoane de călători
Primul contract:
Denumire contract  – „Servicii de reparaţie tip RG cu modernizare a vagoanelor de calatori seria 2047, 2057 in serie noua 2068”
Valoare atribuită – 47.320.104,11 RON
Autoritatea contractantă –  SNTFC „CFR CALATORI” S.A.
Firme câștigătoare –  ATELIERELE CFR GRIVITA S.A/ ASTRA VAGOANE CALATORI S.A./

Și al doilea contract:
Denumire contract  – „Servicii de reparaţie tip RG cu modernizare a vagoanelor de calatori seria 2047, 2057 in serie noua 2068”
Valoare atribuită – 37.714.320 RON
Autoritatea contractantă – SNTFC „CFR CALATORI” S.A.
Firme câștigătoare – ELECTROPUTERE VFU PASCANI

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.