Iarnă grea pentru locuitorii din Poiana Mărului

Iarnă grea pentru locuitorii din Poiana Mărului

0 110

Problemele de cadastru sunt încă nerezolvate în localitate iar oamenii nu au nici în acest sezon rece suficiente lemne de foc pentru a-şi încălzi locuinţele. Autorităţile locale nu reuşesc să rezolve sutele de cereri pe care aceştia le depun pentru a primi lemne din pădurea comunală pentru că din propriile păduri oamenii nu pot tăia atâta timp cât nu au documentele de cadastru

Problemele de cadastru sunt încă nerezolvate în localitate iar oamenii nu au nici în acest sezon rece suficiente lemne de foc pentru a-şi încălzi locuinţele. Autorităţile locale nu reuşesc să rezolve sutele de cereri pe care aceştia le depun pentru a primi lemne din pădurea comunală pentru că din propriile păduri oamenii nu pot tăia atâta timp cât nu au documentele de cadastru.
Majoritatea celor aproximativ 3.400 de locuitori ai localităţii Poiana Mărului au proprietăţi în păduri şi păşuni în localitate. Cu toate acestea pentru că titlurile de proprietate nu se potrivesc cu situaţia din teren oamenii nu pot tăia nici un vreasc din propria pădure.

Autorităţile au încercat să-i ajute însă nu abia jumătate din cererile depuse de localnici au putut fi rezolvate. Astfel din 348 de cereri doar 180 au putut fi onorate însă şi acelea doar cu 6 metri steri de lemn de familie. Insuficient pentruo iarnă lungă şi grea cum sunt cele de la Poiana Mărului, spune primarul Cătălin Perşoiu.
În prezent sunt în jur de 900 de titluri date la Poiana Mărului. Pădurarii nu pot însă marca în păduri le oamenilor decât în foarte puţine cazuri pentru că nu există cadastru pe toate proprietăţile.
Pentru a rezolva problema autorităţile locale vor să prindă şi anul viitor bani pentru cadastrarea localităţii.
În primă etapă autorităţile vor să realizeze o sectorizarea localităţii iar apoi fiecare lot va fi scos la licitaţie. Costurile sunt greu de estimat mai ales datorită reliefului zonei însă bugetul va avea un capitol separat pentru acest lucru de cel puţin 300.000 de lei.

Vifor Rotar

COMENTARII