Încă o electorală – Autostrada Comarnic – BRAȘOV, finanțată din fondul UE...

Încă o electorală – Autostrada Comarnic – BRAȘOV, finanțată din fondul UE de redresare

1 22

Liberala Adina Vălean, Comisarul european pentru transporturi, își dă cu părerea că Autostrada Comarnic-Braşov ar putea fi finanţată din fondul de redresare economică Next Generation EU, din care România ar putea să acceseze până la 31,2 miliarde de euro nerambursabili.

„Trebuie văzut dacă nu cumva domnul ministru al Transporturilor are o altă o idee privind finanţarea pentru că, sigur, sunt multe posibilităţi. Depinde cum gândeşte. Eu cred că transporturile ar putea fi unul din marii beneficiari pentru aceşti bani din redresare. Ar putea să înceapă Comarnic – Braşov din aceşti bani”, a afirmat Adina Vălean, la dezbaterea online „Upgrade Romania – Investiţiile, motorul de pornire a economiei”, răspunzând unei întrebări în acest sens, notează Agerpres.
Comisarul european a explicat că, în premieră, Comisia Europeană se împrumută în numele Uniunii pentru o sumă de 750 de miliarde de euro „pe care să le punem într-un fond de redresare economică numit Next Generation EU”.

România are acces la 31,2 miliarde de euro
Din cei 750 de miliarde de euro, România ar putea să ajungă să acceseze până la 31,2 miliarde de euro nerambursabili. Pentru a accesa aceşti bani, România trebuie să depună până în aprilie 2021 la Comisia Europeană un plan naţional de investiţii pentru redresare economică”, a explicat Vălean.
Potrivit dnei Vălean cei 750 de miliarde de euro ar fi disponibili rapid. Tot să faci autostrăzi.

„Fondurile s-ar acorda celor interesaţi foarte repede, atât sub formă de granturi, cât şi sub formă de împrumuturi, pentru că ce avem ca intenţie este ca tot ceea ce vom pune la dispoziţie financiar s-o facem încă de la începutul perioadei, imediat să descărcăm un volum de bani în economie, asta ajutând redresarea şi nevoile de lichiditate şi de capital existente în momentul de faţă. Vorbeam de aceşti 750 de miliarde de euro care vin ca o inovaţie în bugetul Uniunii Europene, la care desigur că se adaugă bugetul multianual de 1,1 trilioane de euro şi din care disponibilizăm sumele cele mai mari la începutul perioadei financiare”, a adăugat ea.
Dacă finanțarea din China a „căzut”, desigur sunt buni banii europeni. Accesarea banilor se poate face imediat pentru că studiile (inclusiv SF) sunt, maldăre de dosare zac la Ministerul Transporturilor cu această autostradă. E și firesc, în aproape 20 de ani, cu peste 10 ministri, unul mai tare ca restul (Mitrea, Berceanu, Dobre, etc. ) s-au strâns cateva tiruri de dosare. Ar mai un avantaj, actualul premier, Ludovic OrBan fost și el minitru la Transporturi, știe bine problema si ar putea trimite în cateva zile după bani la Bruxelles.

Vlad T.

COMENTARII

  1. A ÎNCEPUT CAMPANIA ELECTORALA! Maine-poimâine vor face și un cosmodrom, ce mai. Nu știi care-s mai nenorociți: ăștia sau pizideii?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.