Istoria Oraşului Stalin, documentată la bunici şi vecini

Istoria Oraşului Stalin, documentată la bunici şi vecini

0 327

Expoziţia şcolară „Oraşul Stalin” a fost vernisată în fostul cartier muncitoresc Steagu Roşu. Copiii de la şcoala gimnazială nr. 1 au documentat bine proiectul: şi-au întrebat bunicii şi vecinii despre perioada în care Braşovul a purtat denumirea fostului lider sovietic

Expoziţia şcolară „Oraşul Stalin” a fost vernisată în fostul cartier muncitoresc Steagu Roşu. Copiii de la şcoala gimnazială nr. 1 au documentat bine proiectul: şi-au întrebat bunicii şi vecinii despre perioada în care Braşovul a purtat denumirea fostului lider sovietic şi au adus de la aceştia obiecte şi fotografii pentru a fi expuse.
Prin proiectul „Oraşul Stalin pe înţelesul tuturor”, Muzeul Judeţean de Istorie le-a propus brașovenilor să participe activ la reconstituirea trecutului recent al oraşului, atât cei care au trăit în acea perioadă cât şi elevi ale căror familii au amintiri şi obiecte din Oraşul Stalin.
Peste 150 de copii din scolile gimnaziale nr. 1, nr. 27, nr. 30 si ,,Anatol Ghermanschi” au fost implicaţi în proiectul fotografic propus de Muzeu iar muzeografii au arhivat peste 100 de obiecte.
Copiii au căutat pe la rude şi prieteni documente care să-i ajute la proiect; mulţi au aflat în acest fel povestea Braşovului – Oraşul Stalin.
„Este interesant să vezi reacţia copiilor atunci când se raportează la epoci istorice relativ recente dar totuşi îndepărtate, cu nume de străzi până la stilul de viaţă , inclusiv modul în care învăţau bunicii lor în perioada oraşului Stalin.
Cred că aşa putem să înţelegem diferenţele, lucrurile pozitive dar mai ales lucrurile negative între epocile istorice”, spune Nicolae Pepene, manager Muzeul Judeţean de Istorie.

Proiectul „Braşov: Oraşul Stalin pe înţelesul tuturor”, organizat de Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul propune explorarea spaţiului urban în trei foste cartiere muncitoreşti din oraş: Steagul Roşu actualul Astra, Tractorul şi Triaj, prin participarea seniorilor la constituirea arhivei digitale de documente şi a colecţiei de piese de patrimoniu specifice istoriei recente dar şi prin implicarea elevilor în ateliere de educaţie nonformală.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.