Las’ Fierbinti? Las’ așa!

Las’ Fierbinti? Las’ așa!

Așa cum am mai spus, sunt un foarte atent  și dedicat telespectator al oribilului serial tv. Las Fierbinți! Dincolo de convingerea că transferă pe  micul ecran starea educativă, culturală, civică, morală, măcar a unei părți  a României, localizată într-o comunitate rural-urbană simbolică, dar existentă toponimic, serialul mă intrigă și prin aceea că, episod după episod, încerc să stabilesc un top al prostiei personajelor.
Să întreb, precum Tudor Arghezi: ”Spune-mi cum îi recunoşti/Dintre proşti pe cei mai proşti“?… e imposibil! 
Asta denotă că asa ‘producție’ este o realizare artistică … reformantă, reușind să generalizeze prostia individuală la toată comunitatea, iar interpreții, nu foarte actori, poate nici prea școliți, dar răspund cu „brio” scenariului și regiei!

Gravitatea, vinovăția și efectul devasstator al acestei producții de televiziune,  n-ar fi total dacă am fi o țară  ca o… Țară. Sau daca  institutia aia …nici macar politica ce-i zice CNA ar fi o instituție cat de cat rezonabila, o instanță a binelui în  media audio-vizuală, care nu ar fi admis „enormitatea” la difuzare dupa principiul Las’așa!! 
Gravitatea constă în faptul că influențează viața reală, comportamentul și conduita… românilor liberi de cultură; tot mai mulții analfabeți funcționali recunoscuți oficial…  
Români fericiți că au de cine „ne râdem” – de Celentano, Giani, Bobiță – interpretul Bobonete este deja vedeta reprezentativă a ProTv.!-, de polițist, de primar, de Gianina, mai cu seamă de Gianina, rol bine făcut de  actrița Anca Dumitra, de toți ceilalți care de care mai proști! Dar, culmea!, cel mai deștept între atâția proști rămâne Ardiles (M. Mărgineanu), hoțul satului!    Metaforă, la  fel, cât se poate de simbolică, dacă tot „extindem” producția tv. peste… țară! În care nu hoți la propriu, dar sigur: …oți, conduc o țară de români tot mai proști …care oricum sunt prostiti si cu televizorul! Situație creată după 30 de ani de la… marea speranță albă din decembrie 1989…

Și constatăm că rezultatele tâmpirii în masă, prin școală, prin educație, patronată  și subjugată de o viață politico-socială derizorie,  apoi de ministerul de resort- Educației -, cel mai versatil datorită miniștrilor 
pasageri la conducerea lui, curgând ca o apă de ploaie peste experimente fanteziste de structurare, restructurare și modernizare.

Așa s-a… produs o clasă așa-zis politică, peticită din partide și partidulețe fără ideologie, doctrină și programe, o  forță cotropitoare a tot ceea ce era cât de cât valoros în România: Școala! Iar Las Fierbinți este un produs simbolic, metaforic, o reflexie în mic a unei țări în curs de… topire. Că tot e în rol toponimul Fierbinți… Ce manipulare penibila, nici măcar de calitate!

Așa că nu vă mai mirați când vedeți, în sala de așteptare a unui cabinet medical dintr-o policlinică  de reședință județeană, un tip de peste 100 de kile, neras, dar nici bărbos, ci numai neglijent, într-un tricou soios neacoperind burtocul, în niște izmene căndva colorate, cu șlapi în picioarele goale și cu negru între deștele de la picioare, și nici macar nu-i țigan! Sau un tip tot cam așa coborând dintr-un BMW cât un camion, după ce l-a parcat pe trotuarul cu semn de interzis acolo, oricum îngust, de trebuie sa fie pietonul, automobil… (N.Stanciu)

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.