Marinarii (doi brașoveni) de pe nava sechestrată în Turcia nu mai au...

Marinarii (doi brașoveni) de pe nava sechestrată în Turcia nu mai au mâncare

0 146

De mai bine de două luni, nava la bordul căreia se află şi români este blocata la câteva sute de metri de tărm. Toată marfa transportată a fost confiscată, iar documentele vaporului şi ale celor care lucrau pe vas au fost luate de poliţişti. Din echipajul format din zece persoane fac parte un braşovean, care este căpitanul vasului, dar şi un bărbat din Constanţa, angajat ca bucătar

De mai bine de două luni, nava la bordul căreia se află şi români este blocata la câteva sute de metri de tărm. Din cauză că vechiul proprietar al vasului avea datorii faţă de statul turc, autorităţile au arestat nava. Toată marfa transportată a fost confiscată, iar documentele vaporului şi ale celor care lucrau pe vas au fost luate de poliţişti.
Din echipajul format din zece persoane fac parte un braşovean, care este căpitanul vasului, dar şi un bărbat din Constanţa, angajat ca bucătar.
Cei zece membri ai echipajului sunt disperaţi că nu şi-au primit salariile de luni de zile. Pentru cei doi români, statul poate doar să îi ajute cu repatrierea
Doi români, cinci indieni, un tanzanian şi doi pakistanezi îşi fac treburile de zi cu zi de pe vapor, deşi nu sunt plătiţi. Pe 19 februarie, vasul a fost oprit în portul Gulluk din Turcia, pentru o problemă a fostului proprietar al navei – un cetăţean turc – înainte ca vasul să fie achiziţionat de actualul armator.
În momentul sechestrării, toate documentele navei, impreuna cu paşapoartele şi carnetele de marinar ale echipajului au fost confiscate.
Oamenii au crezut că problema se va rezolva în câteva zile, dar nu a fost aşa. Cel mai mare necaz al angajaţilor era că nu şi-au primit salariile de luni intregi.
Braşoveanul comandant Viorel Moga trebuie să încaseze circa 20.000 de dolari
Armatorul i-a anunţat lui că nu le poate plăti salariile pentru că are conturile blocate. Aşa că oamenii au apelat la Federaţia Internaţională a Transportatorilor, însă procesul de recuperare al banilor este greoi.
Ultima aprovizionare pe nava a fost făcute pe opt martie. La începutul acestei săptămâni, marinarii au rămas fără hrană.
Ion Păunescu – bucătarul român – face minuni în bucătărie ca să drămuiască ultimele resurse – câţiva cartofi, ceva făină, nişte boabe de orez.
Deşi, de când s-a angajat, n-a văzut încă vreun ban de la angajator.
Pentru cetăţenii români, consulatul ţării noastre în Turcia a oferit ajutor pentru repatrierea. Dar oamenii nu vor să plece de acolo până nu îşi primesc salariile restante. În plus, există şi riscul ca marinarii să răspundă penal în cazul în care dezertează.

Vifor Rotar

 

COMENTARII