Marta Petreu şi Petru Cimpoeşu la Braşov

Marta Petreu şi Petru Cimpoeşu la Braşov

La cea de-a 15-a ediţie a Colocviului Naţional Universitar de Literatură Română Contemporană, cei mai buni studenţi ai Facultăţilor de Litere din ţară, profesori şi masteranzi discută operele celor doi autori

La cea de-a 15-a ediţie a Colocviului Naţional Universitar de Literatură Română Contemporană, cei mai buni studenţi ai Facultăţilor de Litere din ţară, profesori şi masteranzi discută operele celor doi autori. Este singurul colocviu din România care îi pune pe studenţi faţă în faţă cu scriitorii despre care învaţă pe băncile facultăţii.
Marta Petreu şi Petru Cimpoeşu sunt reprezentanţi ai generaţiei optzeciste cu opere traduse în mai multe limbi şi vânzări consistente în ţară şi în străinătate. Şansa este a studenţilor, care pot afla motivaţiile care îi determină să scrie pe autorii lor preferaţi sau ale căror lucrări le-au studiat în amănunt.
„Scrisul în sine e o bucurie mare, să formulezi ceva în cuvintele tale, o idee a ta, o simţire a ta, e o mare bucurie şi asta păstrează omenirea în spaţiul umanului”, spune Marta Petreu.
Chiar dacă sunt bine cotaţi şi se bucură de recunoaştere internaţională, până şi scriitori consacraţi precum Marta Petreu şi Petru Cimpoeşu au recunoscut că au emoţii la întâlnirea cu publicul.
Pe de altă parte, colocviul este şi o bună ocazie pentru scriitori de a veni în mijlocul cititorilor.

Potrivit conf.univ.dr. Adrian Lăcătuş, decanul Facultăţii de Litere a Universităţii Transilvania Braşov, aceasta este şi ideea colocviului, de a nu izola scriitorul de percepţia publică a operei lui, de a reface această legătură între creator şi cel care beneficiază de lumea imaginaţiei sale, într-un mod cât mai natural şi direct.
Potrivit tradiţiei, prima zi a Colocviului este destinată comunicărilor studenţilor.

În a doua zi îşi vor expune lucrările profesorii. Colocviul se va încheia vineri cu premierea celor mai bune lucrări prezentate de studenţi, urmată de lecturile şi dialogurile cu scriitorii invitaţi. Colocviul este organizat de Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov, cu sprijinul Muzeului Naţional al Literaturii Române.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.