Moș Nicolae, mai mult în ghete decât în suflet

Moș Nicolae, mai mult în ghete decât în suflet

Moș Nicolae este ocrotitorul copiilor, mai ales al celor nevoiaşi, dar şi al marinarilor, brutarilor, al fetelor necăsătorite şi al celor nedreptăţiţi. Din păcate, pentru mulţi sărbătoarea a devenit din an în an mai comercială

Pe 6 decembrie creştinii îl prăznuiesc pe Sfântul Nicolae. Este unul din cei mai populari sfinţi din calendarul creştin, despre care s-a crezut mult timp că este adevăratul Moş Crăciun. Moș Nicolae este ocrotitorul copiilor, mai ales al celor nevoiaşi, dar şi al marinarilor, brutarilor, al fetelor necăsătorite şi al celor nedreptăţiţi.

Din păcate, pentru mulţi sărbătoarea a devenit din an în an mai comercială. Contează mai degrabă ce este în ghetuţe decât bunătatea, atenţia şi grija pentru cei sărmani. Asta deşi obiceiul de a face daruri se datorează chiar bunătăţii cu care era înzestrat Sfântul Nicolae şi obiceiului acestuia de a-i ajuta pe cei aflaţi în mari neajunsuri.

Odată cu Sfântul Nicolae debutează pregătirea obiceiurilor de iarna – între 6 decembrie şi 8 ianuarie se celebrează Ignatului, Craciunul, Sfântul Ştefan, Ajunul Anului Nou, Anul Nou, Sfântul Vasile, Boboteaza şi Sfantul Ion, o perioadă încarcată dar şi plină de cadouri.

Vifor Rotar

COMENTARII