Novembriştii din 1987 regretă astăzi că nu au plecat din ţară

Novembriştii din 1987 regretă astăzi că nu au plecat din ţară

0 189

Muncitorii revoltaţi în urmă cu 31 de ani au ieşit atunci în stradă pentru viitorul copiilor lor, care trăiesc astăzi printre străini. Curajul celor care prefaţau atunci Revoluâia din 1989 a fost cinstit ieri prin depuneri de coroane la troiţa de la Spitalul Judeţean

Muncitorii revoltaţi în urmă cu 31 de ani au ieşit atunci în stradă pentru viitorul copiilor lor, care trăiesc astăzi printre străini. Curajul celor care prefaţau atunci Revoluâia din 1989 a fost cinstit ieriprin depuneri de coroane la troiţa de la Spitalul Judeţean.
31 de ani se împlinesc de la Revolta muncitorilor braşoveni care au strigat primele lozinci împotriva comunismului. Speranţele şi aşteptările lor de atunci au fost înşelate amarnic de tot ceea ce s-a întâmplat în România de atunci încoace.
Marius Boeriu – preşedintele Asociaţiei 15 Noiembrie 1987, declara ieri cu amărăciune că regretă că nu a emigrat în condițiile în care comuniștii pe care i-a contestat în 87 s-au menținut la putere.

Aşteptările novembriştilor erau cu totul altele; în 1987 au ieşit în stradă pentru copiii lor care acum sunt nevoiţi să trăiască prin ţări străine. „Îmi pare rău să spun că fetei mele îî este bine la Londra când aş fi putut să spun că fetei mele îî este bine aici”, spune Ana Paraschiv – soţia unui novembrist.

În semn de respect autorităţile locale au marcat evenimentul din 87 prin tradiţionala depunere de flori şi coroane de la troiţa din faţa Spitalului Judeţean din Braşov.
Pe data de 15 noiembrie 1987, muncitorii uzinei de autocamioane Steagu Roşu au ieşit în stradă, pentru că nu mai suportau foamea, frigul din case şi întunericul. În scurtă vreme, pe strazile Braşovului, în zi de vot, stegarilor revoltaţi li s-au alăturat alţi 10.000 de braşoveni.
Toţi au strigat în centrul oraşului împotriva comuniştilor. Au dat foc portretului lui Ceauşescu şi au aruncat în stradă, pe ferestre, bunătăţile descoperite în depozitele cantinei judeţenei a PCR.
Zile în şir, apoi, zeci de muncitori, consideraţi capii revoltei, au fost anchetaţi şi torturaţi de Securitate. În urma unor procese înscenate. au fost condamnaţi şi deportaţi.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.