«Nu dezlegaţi câinii războiului» Cum au salvat americanii Romania,stopand invazia sovietica din...

«Nu dezlegaţi câinii războiului»
Cum au salvat americanii Romania,stopand invazia sovietica din 1968!

0 612
Dupa invadarea Cehoslovaciei in 1968 , din America s-au auzit glasuri ameninţătoare la adresa intenţiilor sovietice. “Nu dezlegaţi câinii războiului ! ” a fost formularea celebră care a rămas în istorie. Dar nici azi, foarte exact nu se ştie dacă preşedintele american Lyndon Johnson chiar a spus-o… intocmai, sau un consilier important al sau a lasat sa se „scurga” celebra atentionare!
Ce se ştie sigur e că secretarul de stat al SUA, Dean Rusk, i-a transmis ambasadorului sovietic Anatoli Dobranin un mesaj mai diplomatic, dar foarte clar: “În numele întregii omeniri, vă rugăm să nu faceţi aceasta (n.r. – invadarea României), căci urmările sunt greu de prevăzut.”
Intrebarea este: A fost sau nu Romania tinta urmatoare, directă, a tancurilor „fratesti”? 
Pe masura ce ne indepartam de data invadarii Cehoslovaciei – 21 august 1968 – buletinele informative secrete destinate de…Agerpres lui N. Ceausescu si cercului sau restrans sugerau o intrare in „normalitate”.Dar au fost/sunt si alte pareri; de ex… tatal lui Traian Basescu,pe atunci” loctiitor politic” al comandatului diviziilor de tancuri Dobrogea, se lauda, aflandu-se in tratament la Sanatoriul de cardiologie Covasna, ca: „atunci” noi, sutele de tancuri de pe granitza am tinut rusii si bulgarii sa nu intre„…Sa retinem ca „pe atunci” functia de loctiitor politic, chiar insemna in ierarhie, omul nr. 2, pe bune!
Cunoscuta agentie de presa”Agerpres” atunci aveau doua editii pentru C.C., una parvenea dimineata,  devreme, iar cealalta dupa-amiaza, dar ce este mai interesant, exemplarele erau f. putine. De regula, era vorba doar de noua exemplare destinate lui Ceausescu si celorlalti membri ai Prezidiului Permanent al CC al PCR ; dar si de un buletin de culoare galbena, secrettot in noua exemplare, de unul de culoare rosie, in sase exemplare, iar cateodata si de  „file speciale„, in doua exemplare! Adica, apropos de manipulare, Secu se putea adresa si informa direct ce vroia mschiul lor direct, lui Ceausescu si Tovarasei !!
Acum, din noianul de stiri, declaratii informatii si comentarii, multe insistau asupra avertismentului lansat de presedintele SUA, Lyndon Johnson, care somase Moscova „sa nu dezlege cainii razboiului”.
 Numerosi comentatori si analisti opineaza ca singurul stat vizat era Romania, iar filele din buletinele respective se refera la acest subiect. Se avansau diverse ipoteze plauzibile. De pilda, „Le Monde” (la 31 august) a publicat editorialul „Vulturul si pasarelele”, in care se spune „acum, cand si-au instaurat legea lor la Praga, sovieticii vor  sa reglementeze si socotelile cu Romania?”
Dincolo de supozitiile de atunci, peste timp, mai precis dupa anul 2000, au circulat stiri ca spionajul britanic a detinut probe concrete in acest sens si a alertat Bucurestiul. Totul e posibil daca amintim ca, in primele zile din septembrie ’68, la Bucuresti a venit ministrul englez de Externe, Michael Stewart, care a discutat patru ore cu Ceausescu. Cat priveste „informativele”, trebuie spus ca ele contineau  si marile analize din prestigioase reviste occidentale – Stern, Spiegel, L’Express, Paris Match etc. – care au dedicat numere speciale invaziei…
AGERPRES – Buletin informativ de prima mana – Ed. II secret PENTRU UZ INTERN 31 august 1968 , EVENIMENTELE DIN CEHOSLOVACIA (1968) „Avertismentul dat de Johnson Kremlinului * Acest avertisment se refera  la o eventuala incercare de ocupare militara in fortza a Romaniei,cu o armata ,,hotarata sa se bata chiar si la baioneta.Se stie,Comandamentul General Roman avea posibilitatea sa imbrace in 24-48 de ore ,in uniforme de garzi patriotice aproapeun milion de infanteristi cu dotare completa ,oameni bine instruiti,cu stagiul militar de 2 ani satisfacut!! In ceste conditii, Cuvantarea presedintelui american  a fost „usor” revizuita dupa o convorbire telefonica  cu Dean Rusk,   care aveau informatii directe de la Bucuresti!
SAN ANTONIO (Texas) 31 (A.F.P.) In discursul pe care l-a pronuntat la San Antonio, in seara zilei de 30 august, presedintele Johnson a lansat un avertisment foarte categoric, adresat direct responsabililor Kremlinului. in care a facut aluzie la „zvonuri” referitoare la posibilitatea unei noi interventii in Europa rasariteana din partea trupelor sovietice si a patru alte tari din Tratatul de la Varsovia. Presedintele Statelor Unite,care si-a revizuit textul discursului  in cele 15 minute care au precedat interventia sa in direct, in urma unei convorbiri telefonice cu ministrul Apararii Clark Clifford si cu Walt Rostow,  unul dintre consilierii sai speciali…
AGERPRES Buletin informativ – Ed. II secret PENTRU UZ INTERN, 31 august 1968.
La Praga, viata incepea sa  reintre pe fagasul normalizarii : PRAGA 31 – Dumitru Tinu transmite: Incepand de aseara autoritatile cehoslovace au inceput sa puna in aplicare un ansamblu de masuri pe linia acordului intervenit cu comandamentul armatelor straine. Este vorba in primul rand de inlaturarea din vitrine, de pe ziduri a tuturor afiselor si lozincilor ostile fortelor de ocupatie, operatie in urma careia tancurile, masinile blindate si trupele ar urma sa se retraga din Praga (acorduri similare au intervenit si in alte orase). Facand un tur al orasului iti dai seama ca de partea cehoslovaca se fac toate eforturile in acest sens. Sefii institutiilor intreprinderilor, unitatilor de deservire au primit indicatii sa curete fatadele imobilelor respective. Echipe speciale circulau ieri dupa-amiaza si seara prin oras in acest scop. Au intrat in functiune si fortele de militie cehoslovace care patruleaza neintrerupt, incercand sa preintampine aparitia de noi afise. Ultima citadela ramane totusi Piata „Vaclav”. Dar si aici operatia de depresurare este in curs. Au ramas in mare parte doar lozinci care exprima sprijin si incredere in conducatorii cehoslovaci, tablourile acestora.
Este greu de spus insa ca de partea fortelor straine s-ar fi intreprins „masuri de reciprocitate”, incepand cu disparitia asta-noapte a coloanei de blindate de langa Banca de Stat si de micsorarea numarului de tancuri din fata Scolii de razboi, restul pare neschimbat.
O serie de institutii, intre care CTK, redactiile ziarelor, raman ocupate. Razboiul afiselor nu pare sa se fi incheiat totusi definitiv. Aseara trupele straine au declansat o operatie de acoperire a unor strazi centrale cu exemplare ale unui nou ziar „Zapravy”, cu brosuri care incearca sa-i convinga pe cehoslovaci de binefacerile interventiei, de primejdia din care a fost salvata Cehoslovacia socialista. Viata acestor materiale a fost insa scurta. Putinii praghezi care mai erau pe strazi la acea ora le adunau si le dadeau foc. In rest, viata reintra pe fagasul normalizarii. . Unele restaurante anunta ca si-au reluat programul obisnuit. (ora 18,05)

AGERPRES Buletin informativ SECRET Nr. 349/I 31 august 1968 
DESPRE POZITIA ROMANIEI FATA DE EVENIMENTELE DIN CEHOSLOVACIA
 * Articol din ziarul englez „Financial Times” – LONDRA 31 – Corespondentul Agerpres, L. Rodescu, transmite: Intr-o ampla corespondenta din Bucuresti, de la Malcolm Rutherford, se spune: „Dupa  panica initiala, Nicolae Ceausescu a cautat sa foloseasca in mod inteligent invazia sovietica din Cehoslovacia pentru a-si intari mai departe propria sa pozitie, si asa formidabila, in tara. Faptul ca invazia a putut avea loc, intr-adevar, trebuie sa-l fi speriat deoarece ea a aratat ca atit cehilor, cit si rusilor le-a lipsit ceea ce el priveste ca fiind una din cele mai inalte virtuti – diplomatia.
Acest lucru a insemnat ca daca rusii au fost atit de lipsiti de subtilitate incit sa recurga la forta in Cehoslovacia, ei ar putea prea bine sa nu reuseasca a aprecia nici propria lui diplomatie si sa foloseasca forta in Romania. Acesta a fost, de asemenea, un prilej de aur la romani , pentru a pune in practica propria lui diplomatie. De la inceput, Nicolae Ceausescu s-a aratat de partea cehilor si slovacilor denumind interventia o mare si tragica eroare care nu poate fi justificata pe nici un temei. Totusi, el nu ar fi putut aproba in intregime tot ceea ce faceau cehii, astfel incit el a ales sa califice actiunile lor intr-un mod foarte deosebit. De exemplu, Ceausescu nu putea rabda desigur ridicarea cenzurii presei. In Romania, controlul presei este …  inca rigid. El nu ar fi putut aproba insa tolerarea mai mare de catre cehi a gruparilor de opozitie. In Romania nu exista o asemenea tolerare. Si suspecta, deoarece Romania, privita frecvent ca o tara comunist …singuratica, a fost intotdeauna mai lenta decit altele in introducerea reformelor economice.

AGERPRES Buletin informativ – Ed. II secret PENTRU UZ INTERN 30 august 1968 
ECOURI LA POZITIA ROMANIEI FATA DE EVENIMENTELE DIN CEHOSLOVACIA (48)
Totusi, la frontierele Romaniei erau concentrate trupe sovietice, ungare, bulgare! VIENA 30 (A.F.P.) Potrivit unei stiri difuzate de postul de radio Boemia, numeroase trupe sovietice si ale altor tari din blocul sovietic ar fi concentrate in apropierea frontierelor romane. Rusii ar fi masat noua divizii in Bucovina, doua divizii bulgare de tancuri ar fi la frontiera de sud a Romaniei si trei divizii ungare in apropierea frontierelor romane si iugoslave.
Postul de radio adauga ca situatia din Romania este foarte incordata din cauza acestor concentrari de trupe. Pe de alta parte, potrivit Ministerului Apararii al Cehoslovaciei, efectivul fortelor straine de ocupatie din Cehoslovacia s-ar cifra la 600.000 de oameni, anunta trimisul special al radiodifuziunii austriece la Praga. Ziaristul austriac precizeaza, de asemenea, citind o sursa diplomatica, ca, inainte de evacuarea blindatelor din capitala cehoslovaca, la Praga erau stationate 600 de care de lupta.

AGERPRES Buletin informativ-Ed.II secret PENTRU UZ INTERN 25 august 1968 
Revista presei maghiare din 25 august* „Nepszava”: N. Ceausescu merge pina acolo incit acuza in termeni „pasionati” si… confuzi fortele aliate care s-au ridicat sa apere puterea poporului muncitor cehoslovac
BUDAPESTA 25 (M.T.I.) Situatia din Cehoslovacia constituie in mod invariabil subiectul nr. 1 al presei maghiare. Intr-un articol publicat pe o jumatate de pagina in „Nepszabadsag” din 25 august, care-si propune sa analizeze evenimentele, se atrage atentia ca: „partidul si guvernul maghiar au dat dovada de la bun inceput de cea mai consecventa atitudine fata de evenimentele din Cehoslovacia. Ele au sprijinit doar tendintele sanatoase si au atras din primul moment atentia asuprapericolelor implicite„. Amintind exemplul evenimentelor petrecute in Ungaria in 1956, ziarul scrie: „Ajutorul armat pe care Uniunea Sovietica si ceilalti prieteni ai nostri ni l-au acordat in toamna anului 1956 nu ne-a impiedicat nici pe departe sa lichidam gravele erori ale liderilor de partid dinainte, nu ne-a silit nici pe departe sa revenim la pozitia liderilor discreditati, ci, dimpotriva, a actionat intr-un sens contrar. 
Acest ajutor ne-a intarit forta si capacitatea de a folosi roadele ajutorului pe linia punerii in practica a noului nostru stil politic. Acest lucru reprezinta o dezaprobare istorica a acelora care declara ca actiunea actuala a celor cinci tari fratesti este indreptata impotriva procesului de reinnoire din Cehoslovacia”.

AGERPRES Buletin informativ-Ed.II secret PENTRU UZ INTERN 30 august 1968 
Presupuneri in presa vest-germana privind eventualitatea invadarii Romaniei de catre U.R.S.S.,impreuna cu Bulgaria si Ungaria !!
POSTUL DE RADIO DEUTSCHE WELLE – emisiunea in limba romana din 30 august, ora 13,00 – „Ocuparea militara a Romaniei de catre armata sovietica a fost impiedicata de poporul roman numai prin esecul politic international al actiunii Tratatului de la Varsovia impotriva Cehoslovaciei.

d.d.rujan

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.