O pretenție singulară, vizând destrămarea de țară!

O pretenție singulară, vizând destrămarea de țară!

0 38

Între ideile fixe ale UDMR, deja reluate si in acest an, rămâne aceesi… cerere, încă de la înființare: eliminarea sintagmei de stat naţional din Legea Fundamentală a țării, propunere supusa la vot, ce  a fost de mai multe ori respinsa de Comisia de revizuire a Constituţieide fiecare data cu un singur vot impotriva – reprezentantul UDMR.
„Grupul nostru parlamentar va propune din nou reformularea articolului 1 din Constituţie. Avem o problemă cu interpretarea cuvântului naţional, sustin udemeristii! Pentru a nu avea această interpretare eronata a cuvântului, noi dorim numai menţinerea cuvintelorsuveranităţii, independenţei, unităţii şi indivizibilităţii”.

Aceasta pretentie singulara au sustinut-o periodic  deputatii UDMR. Ei nu inteleg – sau nu vor sa inteleaga acesta aceasta – aici nu este vorba de un simplu CUVANT, ci de semnificatia lui deosebita pentru fiecare roman. Din aceasta perspectiva se tot cere „AUTONOMIE” sub diferite forme. Dar de fiecare data reprezentanţii celorlalte partide, deocamdata nu au fost de acord cu amendamentul celor de la UDMR.
Și unul dintre argumente este mai mult decat  de bun simt. Ia ganditi-va că și romanii din Ungaria ar îndrăzni doar sa „sugereze” ceva in contradictie cu sentimentele nationale ale maghiarilor de dincolo de Tisa, nu să și propună un asemenea amendament direct in… Parlamentul de la Budapesta?
Culmea, in noul an 2019 lor inca  nu li se mai dadusera fonduri sa-si scoata macar  singura lor publicatie in limba romana!
Da, nu este decat firesc, in spiritul bunului simt, sa respingem o reformulare a articolul 1 din Constituţie care ar permite, conceptual, să eliminăm…  definirea caracterului naţional romanesc intr-o țara cu 90 la suta  etnici romani si doar 6,5% maghiari!! 

 „Altfel,cum sa tot supunem la vot o asemenea aberatie de logica , rastalmacind caracterul  presupus…multinational al poporului? Macar si pentru traditia expresiei in sine, care nu influenteaza concret si direct nicio alta prevedere legala”, a spus în intervenţia sa deputatul PSD, Florin Iordache.
Cei din PNL au plusat, susţinând că ar fi respins acest amendament chiar dacă nu se prevedea acest lucru în Legea Fundamentală. „Chiar dacă nu ne-am fi aflat în această situaţie – să nu putem revizui Constituţia în sensul eliminării caracterului naţional al statului,-  ALDE tot nu ar fi fost de acord cu acest amendament al UDMR”, a spus liderul lor de grup!
„Nu este bine să ne atingem de acest articol însă, problema de fapt cu care ne confruntăm este cum definim naţiunea… pe placul lui Marton Arpad si Kelemen Hunnor, asta e problema de fapt.
Dacă naţiunea o definim, cum ar fi  şi corect international, că este comunitatea tuturor cetăţenilor Românieiindiferent de naţionalitate, nici atunci nu ar trebui să se supere cei de la UDMR.
Toate constituţiile vorbesc si de popor si de natiune, problema UDMR este aceasta ca se exagereaza ceea ce se… subînţelege prin naţiune”. Udemeristii vad in aceasta definire doar un fel de ghimpe care le înțeapă … degetul iredentismului lor traditional! (Deak Andrei)

Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.