Parisul a abdicat. Franța și Germania au ajuns la un ”compromis” în...

Parisul a abdicat. Franța și Germania au ajuns la un ”compromis” în cazul Nord Stream-2

0 674

Franța și Germania au soluționat disputa privind Nord Stream 2 și au ajuns la un compromis cu privire la directiva UE privind gazele, susține publicatia Sueddeutsche Zeitung.
Publicația menționeaza că Berlinul și Parisul au prezentat, vineri, propuneri de modificare a directivei privind gazele, negociate cu Comisia Europeană.
Una dintre propuneri este că responsabilitatea pentru conductele de gaze realizate cu terțe țări, precum Rusia, se află la țara în care gazoductul este conectat pentru prima dată cu rețeaua europeană.
Astfel, Berlinul și Parisul au convenit că toate deciziile privind Nord Stream 2 să fie luate de Germania.
Publicatia comenteaza ca amendamentele convenite oferă astfel o șansă pentru implementarea proiectului „Nord Stream 2”, care era amenințat din cauza poziției Franței.
Astazi, țările UE trebuie să voteze modificări propuse ale Directivei UE privind gazele.

Sursele diplomatice au afirmat anterior că Germania exercită presiuni asupra altor capitale europene pentru a bloca noua directivă.

Kremlinul se plânge de presiunile americane
”Washingtonul dorește să forțeze țările europene să cumpere gazul mai scump din SUA, a comentat purtatorul de cuvant al Kremlinlui, Dmitri Peskov, intenția Franței de a sprijini modificările la Directiva UE privind gazele, care ar putea bloca proiectul Nord Stream-2, scrie TASS.
Peskov a adăugat că Nord Stream 2 este un ”proiect internațional necesar pentru Rusia și întreaga Uniune Europeană”, care este în mod constant „atacat de terți, mai exact Statele Unite ale Americii”.
„În acest caz, Statele Unite ocupă o poziție incompatibilă cu noțiunile de concurență loială, încercând să forțeze parteneri europeni să cumpere gaze mai scumpe cu aproximativ 30% din SUA”,
a spus Peskov.
El a adăugat că Federația Rusă urmărește îndeaproape dezvoltarea discuțiilor care au loc în prezent în UE cu privire la Nord Stream 2. În același timp, el a menționat că Moscova împreună cu partenerii săi continuă să pună în aplicare proiectul de gazoduct.

Reamintim, Franța și-a schimbat poziția, intenționează să sprijine propunerea UE de reglementare a gazoductului rusesc Nord Stream-2.
Sursele diplomatice au afirmat anterior că Germania exercită presiuni asupra altor capitale europene pentru a bloca noua directivă.
Ministrul german de externe, Haiko Maas, a declarat recent că sancțiunile SUA nu vor opri construcția acestei conducte de gaz.

Oleg Cojocaru

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.