Patrimoniul imobiliar al Transilvaniei, in pericol!

Patrimoniul imobiliar al Transilvaniei, in pericol!

0 814

Un castel din Covasna vechi de 200 de ani, unde funcţionează un cunoscut Centru cultural, a fost revendicat de urmaşii îndepărtaţi ai primului proprietar, stabiliţi tocmai în Africa de Sud. Sute de oameni de cultură printre care Ion Caramitru şi Mihai Mălaimare au semnat o petiţie în care le cer ajutor autorităţilor. Mai ales că în ultimii 50 de ani statul a investit aproape patru milioane de euro pentru a consolida si reface clădirea.

Castelul Arcuş din Covasna pare locul perfect. Înconjurat de iazuri şi verdeaţă, a găzduit sute de recitaluri, spectacole, expoziţii şi ateliere de creaţie din toate zonele artei. Scriitori, pictori şi actori vor să trimită Ministerului Culturii o listă lungă cu semnături în favoarea păstrării lui ca loc al muzelor.Ultimul proprietar al Castelului Arcuş a fost un baron maghiar care a murit în 1944, fără să aibă moştenitori direcţi.

În 2002 a apărut, descoperit tocmai in Africa de Sud un strănepot (!!!) după o soră a proprietarului, care a câştigat în instanţă acum trei ani dreptul de a primi palatul. Conducerea centrului cultural Arcuş este extrem de mirată. Attila Kopacz, director Centrul Cultural Arcuş: „Nu am avut niciun contact sau vreo negociere cu proprietarii, aşa-zişii proprietari sau moştenitorii lor . Exista doar un avocat….”.

Prof. dr. Ioan Pop-Sabău, avocatul Centrului Cultural Arcuş: „Atunci când te duci la un proces trebuie să faci dovada calităţii de moştenitor, ceea ce nu s-a întâmplat în acest litigiu, judecat,ca multe proprietati din Ardeal, cu foarte multă uşurinţă”.

Avocatul celui care pretinde castelul din Covasna spune că… stranepotul nu este deloc dator statului pentru milioanele de euro cheltuite pentru reconditionarea si întreţinerea palatului.Centrului Cultural Arcuş L

Kincses Előd,un iredentist notoriu,aparut ca avocatul reclamantului sustine ca: „Ceea ce a investit statul este amortizat prin folosirea imobilului fără plata contravalorii folosinţei”.

Din pacate, ca si cu alte acte de proprietate „ciudate” si cu …mostenitori descoperiti te miri unde, multe proprietati din Transilvania au fost revendicate abuziv. Singura şansă pentru ca Centrul cultural să mai existe în castelul de la Arcuş este ca statul să v se înţeleagă erifice calitatea reala de mostenitor a actualului proprietar: să închirieze sau să cumpere clădirea.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.