Portretul Reginei Maria din Şchei a purtat barbă câteva decenii!

Portretul Reginei Maria din Şchei a purtat barbă câteva decenii!

0 503

Un destin tragi-comic a avut fresca ce înfăţişează, Biserica Sf. Nicolae din Schei, intrarea în Alba Iulia a lui Ferdinand. Reginei Maria, care apare alături de el, i-a fost pictată o barbă, astfel încât să-i facă pe comunişti să creadă că pictura înfăţişează doi sfinţi militari

Regele Mihai I rămâne veşnic la Braşov. Portretul ultimului Rege al României este zugrăvit alături de cel al mamei sale, Elena, pe un perete al Bisericii Sf Nicolae din Şchei – Catedrala voievodală a Braşovului. Frescă pictată de Costin Petrescu, în anul 1946, a fost ascunsă sub un strat de var, în perioada comunistă.
Un destin tragi-comic a avut-o însă o altă frescă ce înfăţişează intrarea în Alba Iulia a lui Ferdinand. Reginei Maria, care apare alături de el, i-a fost pictată o barbă, astfel încât să-i facă pe comunişti să creadă că pictura înfăţişează doi sfinţi militari, spune pr. Vasile Oltean, director Muzeul Primei Şcoli Româneşti din Şcheii Braşovului
Dacă Ferdinand şi Maria au putut fi văzuţi şi în perioada comunistă, deşi deghizaţi, picturile Regelui Mihai I şi a mamei sale, Elena, de pe peretele de nord, în interiorul Bisericii, au fost acoperite cu var pe vremea comuniştilor.
După Revoluţie, în 1999, doi pictori de la Sibiu au scos la iveală aceste picturi. Tot în Biserică, înaintea altarului, unul din cele două scaune pentru ierarhi este închinat Regelui.
În Şcheii Braşovului, însă, se mai ascunde o comoară regală. În Muzeul Primei Şcoli Româneşti se află şi steagul cu care s-a încoronat Regele Ferdinand în anul 1922.
Petre Popovici, înmormântat în cimitirul şcheian în cel mai impunător mormânt, a fost senator de România şi stegarul lui Ferdinand; când Regele a plecat spre Alba Iulia, povesteşte preotul Vasile Oltean, a poposit două săptămâni în casa lui Popoviciu, situată în actuala clădire a SRI.Petre Popovici a murit în 1956, dar în vremea comuniştilor, dacă ar fi fost prins cu un astfel de simbol, ar fi fost executat. Aşa se face că steagul a fost oferit spre păstrare Bisericii, care a găsi o metodă ingenioasă pentru a-l proteja.
Inestimabilele documente şi hrisoave domneşti, o hartă a Daciei necunoscută, portrete cu voievozi făcute în 1922, cu ocazia încoronării lui Ferdinand, şi steagul au fost aşezate printre hârtii murdare, rupte, saci de ciment, cârpe murdare, prapuri rupţi mizerabili, să nu atragă atenţia.
Regele Mihai I şi Regina Ana au vizitat Braşovul de două ori, în anul 1996 şi în 2006. De altfel, la sărbătoarea de hram a Bisericii, de Sfântul Nicolae, la finalul Sfintei Liturghii, oficiată de Înalt Prea Sfinţitul Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului, a fost pomenit Majestatea Sa, Regele Mihai I al României.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.