Una tare, primarii din teritoriu nu prea știu cum să aplice Ordonanța...

Una tare, primarii din teritoriu nu prea știu cum să aplice Ordonanța nr. 4!

0 221

Prin Ordonanţa militară nr. 4 anunţată în 29 martie, după ora 21.00 şi ce trebuie aplicată începând cu data de 31 martie 2020, primăriile au primit la dispoziţie o zi pentru a asigura şi dezinfectarea scărilor din blocuri.
Ei au fost obligați să se pregătească, să caute furnizori de dezinfectanţi, de echipamente şi să vadă cum realizează acţiunile propriu-zise. Unii se descurcă, alții mai puțin, dar cea mai rea situație este la Brașov unde edilul Scripcaru dacă l-ai scos din triada astafalt-giratorii-flori își dă măsura incompetenței.
Vedeți articolul: ,,NESIMȚIRE! Am avut anul trecut peste 338.554.012 lei pentru panseluțe, asfalt, tomberoane dar Scripcaru ne spune că nu avem bani de dezinfecție!!!”

Totodată edilii se plâng că nu sunt fonduri dar, atenție, fiecare localitate oferă peste 630.000 de lei anual pentru subvenția falimentarului Transport metropolitan și încă o taxă de înscriere la Agenția Metropolitană de 6.000 de euro! De ce!? numai șpăgarii din fruntea instituțiilor din Brașov ne pot răspunde  publicând beneficiile pidosnice!
Transportul metropolitan – un eşec jenant! 100.000 de lei pe lună pentru autobuze RATBv goale.
Pe ce se mai duc banii românilor – 639.441 lei subvenție de la Bod pentru RATBv în trei luni!

Iată ce spun edilii:
Râşnov: Se dezinfectează în două zile şi se reia periodic procedura
La Râşnov, provocarea logistică este mult mai mică, pentru că sunt numai 220 de scări de dezinfectat. Primarul oraşului, Liviu Butnariu, a declarat pentru Bună Ziua Brașov că de astăzi va începe campania de dezinfectare a scărilor, acţiunea urmând a fi derulată Goscom Cetate Râşnov, firmă aflată în subordinea Consiliului Local, operaţiune ce se va derula cu ajutorul atomizoarelor, care există deja în dotarea firmei.

Făgăraş: Cei cu dare de mână, rugaţi să îşi monteze dispensere la scară
Primarul municipiului Făgăraş, Gheorghe Sucaciu a declarat că are de dezinfectat 620 de scări.
Vom dezinfecta scările conform unui grafic, pe care îl avem stabilit de mai mult timp, încă de când am început să desfăşurăm astfel de acţiuni pe străzi. Pentru intervenţiile în scări va trebui să identificăm acel interval orar în care oamenii nu ies din case, probabil între orele 14.00 şi 16.00, pentru că, după răspândirea dezinfectantului, este nevoie ca timp de cel puţin o oră să nu se circule”, a declarat primarul către BZB.
Estimarea edilului este că dezinfecţia se va finaliza în două săptămâni.
Problema, a mai precizat primarul, va apărea dacă trebuie asigurate dispensere la fiecare scară. „Este aproape imposibil să mai găseşti undeva 20 de dispensere, pentru că toate primăriile vor căuta. Apoi se pune şi problema costurilor, care nu sunt deloc mici. Vom încerca, în primă fază să instalăm dispensere în zonele mai sărace ale oraşului. De altfel, voi face un apel la făgărăşeni ca, acolo unde locatarii îşi permit, să cumpere astfel de dispozitive”, a mai spus primarul. De asemenea, şi el a ridicat problema preţului dezinfectantului pentru mâini, spunând că  se ajunge la 140 lei/l.

Săcele: „riscăm să intrăm în blocaj”
Primarul municipiului Săcele, Virgil Popa, a declarat aceleași publicații anterior citate că în municipiu sunt 216 scări în trei cartiere, respectiv Movilei, Ştefan cel Mare şi Electroprecizia. Din punct de vedere logistic, dezinfectarea acestora nu ar fi o mare problemă. Însă, a avertizat edilul, primăriile nu vor putea susţine mult timp costurile.
Ne-au fost transferate costuri pentru combaterea răspândirii noului coronavirus. Dacă este nevoie, trebuie să asigurăm cazarea şi masa medicilor, trebuie să acoperim cheltuielile Poliţiei Locale, care, acum, este la dispoziţia Ministerului Afacerilor Interne.  De asemenea, asigurăm cheltuielile pentru dezinfectarea străzilor, iar din 31 martie şi pe cele pentru astfel de acţiuni în scări. Puse cap la cap, cheltuielile sunt mari. Noi, autorităţile locale vom supravieţui o lună, două luni, poate trei, dar vom ajunge la blocaj. Dar, va trebui să realizăm aceste acţiuni, pentru că aşa prevăd ordonanţele militare”, a afirmat Popa.
Edilul a precizat că un covoraş pentru intrarea în scară costă 25 de lei, iar un dispenser ajunge la 150 de lei. De asemenea, se adaugă costurile pentru dezinfectanţi. Pe de altă parte, Virgil Popa a spus că va solicita clarificări la Direcţia de Sănătate Publică în ceea ce priveşte soluţia dezinfectantă pentru scări: „Va trebui să vedem dacă putem  sau nu să utilizăm aceleaşi substanţe ca în spaţiile exterioare”.

I.Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.