Primii revoluționari ai Brașovului se întâlnesc la ICA Ghimbav

Primii revoluționari ai Brașovului se întâlnesc la ICA Ghimbav

1 107

Institutul Revoluţiei Române din Decembrie încearcă să afle adevărul despre ziua de 21 decembrie 1989. Istoricul Marius Grigoriu, împreună cu cel care a pornit revoluţia la Braşov, Ioan Demi, organizează miercuri o masă rotundă cu toţi angajaţii de la IAR Ghimbav care au plecat în 21 decembrie 1989 de la uzină şi au ajuns în centrul Braşovului

Institutul Revoluţiei Române din Decembrie încearcă să afle adevărul despre ziua de 21 decembrie 1989. Istoricul Marius Grigoriu, împreună cu cel care a pornit revoluţia la Braşov, Ioan Demi, organizează miercuri o masă rotundă cu toţi angajaţii de la IAR Ghimbav care au plecat în 21 decembrie 1989 de la uzină şi au ajuns în centrul Braşovului.
Istoricul Grigoriu spune că discuţia va încerca să stabilească ce s-a întâmplat atunci şi care au fost motivaţiile fiecăruia să acţioneze aşa cum a făcut-o. Una din cele mai aşteptate confesiuni este cea a directorului de atunci, Ion Georgescu.
Acesta a decis să inunde cea mai modernă secţie a uzinei, dotată doar cu maşini cu comandă numerică, iar angajaţii de atunci ar vrea să afle chiar de la directorul lor ce l-a împins la acest gest.
„Institutul Revoluţiei Române are un proiect de cercetare şi monografii pentru oraşele în care a avut loc Revoluţia din Decembrie 1989 şi încercăm să completăm imaginea Revoluţiei prin monografii locale” a declarat ieri istoricul Marius Grigoriu.În 21 Decembrie 1989, Ioan Demi i-a strâns pe muncitorii de la IAR Ghimbav şi a pornit, însoţit de câteva sute de oameni, spre centrul Braşovului.
Cei mai mulţi au petrecut noaptea pe străzi iar a doua zi li s-au alăturat peste 100.000 de braşoveni. Miercuri, între 9:00 şi 14:00, în sală festivă de la fabrica de elicoptere din Ghimbav sunt aşteptaţi toţi cei care au participat la evenimente, dar şi cei care au rămas la muncă.
Pe lângă fostul director, Ion Georgescu, la întâlnire va fi prezentă şi Sorina Dascălu, din partea Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist. Mărturiile celor prezenţi vor fi scrise într-o carte despre Revoluţia de la Braşov.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

  1. Este o rusine ca a fost invitat fostul director Georgescu.El este cel care a incuiat portile cand noi am plecat sa demonstram in data de 21.12.1989.Ne-a si amenintat ca nu o sa ajungem prea departe.Dar sunt multe de spus.