Cea mai radicală eliminare de taxe din istorie! – Proiectul de eliminare...

Cea mai radicală eliminare de taxe din istorie! – Proiectul de eliminare a peste 100 de taxe nefiscale, contestat de TEHNOCRAȚI

2 604

Actualizare! La Cameră: Proiectul privind eliminarea unor taxe nefiscale, adoptat pe articole; taxa radio-tv – eliminată. Camera Deputaților a adoptat, marți, pe articole, proiectul de lege inițiat de liderul PSD, Liviu Dragnea, care prevede eliminarea a peste 100 de taxe nefiscale, menținând și eliminarea taxei radio-tv.
Deputații nu au fost de acord cu raportul Comisiei de buget — finanțe care propunea ca taxa radio-tv să rămână în vigoare. Astfel, doar 39 de deputați au susținut păstrarea acestei taxe, iar 109 s-au opus.
Președintele PSD, Liviu Dragnea, le-a cerut deputaților să susțină eliminarea taxei radio-tv. Totodată, el a spus că acest proiect de eliminare a unor taxe va da încredere românilor.
„Este o lege care poate da încredere românilor și celor care își cumpără o mașină din munca lor și celor care trebuie să plătească anumite taxe și nu vor să piardă timpul la cozi, să nu mai fie umiliți, să folosească timpul pentru muncă sau a se odihni.
Această lege va da încredere românilor din afara granițelor că vor putea mai ușor să-și rezolve problemele legate de taxele consulare și să aibă o relație mult mai simplu și mai eficient cu ambasadele și consulatele noastre. Eliminarea acestor taxe va da încredere românilor că ceva începe să se schimbe în bine în această țară„, a spus Dragnea, la dezbaterile asupra proiectului de lege.dragnea o
El a arătat că ani la rând românii și-au consumat timpul la cozi interminabile și au suportat umilința de a fi trimiși de la un ghișeu la altul pentru a plăti tot felul de taxe, timbre, tarife.
„De foarte multe ori, valoare acestor taxe este ridicol de mică și ridicol de puțin importantă în comparație cu cozile interminabile la care trebuie să stăm pentru a le plăti. Toți românii au trecut prin acest calvar, au trecut de la indignare, furie, apoi de la deznădejde la resemnare. Românii nu sunt foarte afectați de nivelul acestor taxe, dar mai suportă insulta de a-și irosi timpul, nervii și banii și liniștea la cozile sistemului public. Eliminarea acestor taxe reprezintă 90% din timpul pierdut de români pentru plata obligațiilor către stat”, a adăugat liderul PSD.
El a arătat că impactul asupra bugetului de stat este de 0,1%, dar acest subiect nu trebuie abordat strict contabil. „Acest 0,1% se duce la 0,007%”, a mai spus Dragnea.

Reactii dupa vot
Liderul grupului PNL, Eugen Nicolăescu, a amintit că liberalii susțin debirocratizarea și reducerea taxelor, dar consideră că acesta este un proiect pentru campania electorală. „Este un mare păcat că un asemenea proiect care se referă la debirocratizare, reducerea poverii cetățenilor se dezbate în campania electorală. Nu putem să nu vedem nuanța de demagogie, oportunism. Guvernul deja a luat măsuri pentru reducerea birocratizării, care sunt în curs”, a arătat Nicolăescu. El a mai spus că PNL nu se opune debirocratizării și reducerii taxelor, dar consideră că proiectul capătă turnură demagogică deoarece este dezbătut în campanie electorală. Nicolăescu a remarcat că proiectul de lege a trecut ”într-o viteză cum rar se vede”, fiind adoptat în două săptămâni de către Parlament.
„Pot să spun de pe acum că suntem foarte preciși în a spune că vrem să se reducă taxele parafiscale, dar vrem să atenționăm și asupra riscurilor. Vom susține toate aceste idei, dar atunci când PNL va fi la guvernare, va face o analiză foarte serioasă și va corecta unde va fi nevoie„, a explicat el.
Deputatul PNL Andreea Paul a criticat această decizie, arătând că „se pune pumnul în gură radioului și televiziunii publice”. O declaratie care arată care sunt perdanții acestei legi.

Deputatul ALDE Octavian Popa a spus că proiectul este foarte bun și și-a exprimat speranța că și alte inițiative importante vor trece prin Parlament la fel de rapid.
„Poate este un plan de campanie, dar asta nu înseamnă că nu este un proiect bun. Am o nemulțumire. Mă bucur foarte tare că legea a trecut în două săptămâni, asta dovedește că se poate și se pune întrebarea dacă se poate și pentru alte legi. Eu, personal, am depus un proiect de lege acum 4 ani pentru eliminarea taxei de timbru și am arătat că sunt taxe care produc pagube bugetului. (…) Legi bune zac în Parlament”, a susținut Popa.

Liderul deputaților UDMR Mate Andras a spus, la rândul său, că procedura de urgență în privința acestui proiect nu este o problemă și a precizat că formațiunea sa susține această inițiativă de reducere a taxelor. „Credem că este un proiect care trebuie susținut. Într-adevăr, în România sunt multe taxe pe care am fi putut să le eliminăm mai demult. Pe fondul problemei vom susține această inițiativă. Să ne gândim în viitor la asemenea inițiative”, a adăugat Mate Andras.
Și deputatul minorităților naționale Adrian Merka a arătat că susține proiectul, afirmând că este un lucru bun pentru România.

Desigur că nimeni nu se astepta ca acest proiect revolutionar sa fie laudat de catre OPOZITIE, sau de catre GUVERNUL CIOLOS. Pentru că PNL, care s-ar zice ca ar fi in opozitie, asta doar fată de catre PSD (initiatorul Proiectului), sarcina criticii revine lui Dacian Ciolos. Adică cum să reduci, așa dintr-o dată peste 100 de taxe?
Așa că premierul Dacian Ciolos s-a conformat și marti s-a apucat de zis, referitor la proiectul de lege al PSD de eliminare a peste 100 de taxe nefiscale, ca daca unele dintre acestea sunt eliminate si nu se clarifica situatia bugetara, risca sa creeze probleme pentru anumite institutii: „Sunt unele taxe care din punctul nostru de vedere pot fi eliminate fara probleme, sunt alte taxe care daca sunt eliminate si nu se clarifica situatia bugetara pentru anumite institutii risca sa creeze probleme, deci o sa vedem ce voteaza Parlamentul„, spune primul ministru, citat de News.ro.Dacian Ciolos

Proiectul are marti vot final
Deputatii din Comisia de buget-finante au avizat favorabil, luni, proiectul de lege privind eliminarea a peste 100 de taxe nefiscale, propus de PSD, dar articolul care prevede eliminarea taxei radio-tv a fost scos din proiect.
Raportul a fost adoptat cu 19 voturi „pentru” si o abtinere.
Proiectul urmeaza sa fie trimis plenului Camerei Deputatilor, care este for decizional in acest caz.
Proiectul, initiat de catre presedintele PSD, Liviu Dragnea, are un parcurs record in Parlament, fiind depus pe 10 octombrie. Intr-o saptamana, legea a trecut de Senat si este pe ultima suta de metri si la Camera Deputatilor.
Se pare ca Dragnea, in urma imensei tristeții și a vaetelor de la RRA (care are deja cativa ani in care echidistanța postului rămâne doar o speranța pentru romani) a scos de pe lista taxa radio. Sugerăm PSD-istilor să se mobilizeze si să schimbe regula astfel ca RRA sa devina cu adevarat ECHIDISTANTĂ și sa nu mai risipeasca banul public pe excursiile acestui PDG (Ovidiu Miculescu presedinte-director general al SSR) ce se crede mai mult decat un mogul media!
Vlad T.

COMENTARII

  1. Felicitari deputatilor care au votat REDUCEREA TAXELOR. La fel multumiri deputatilor care saptamana trecuta au votat pentru acordarea terenului aeroporului brasovenilor. Concluzia – cand se vrea se poate – nu trebuie uitata!

  2. Este bine ca e oprita aceasta presiune de taxe pe capul romanilor. Trebuia facuta mai demult. O astfel de lege opreste practic abuzul si jaful banului public. Poate asa se mai scapa de nepotismul din institutiile administratiei. Da SRR, Radio Romania, a trecut de mult drumul transparentei si echidistantei. Nu e de mirare, Regimul Basescu a contaminat tot, a stricat acel echilibru care se infiripa cu greu de dupa anul 2000. Este adevarat, inceput de Isarescu si continuat de catre Adrian Nastase.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.