Rapiţa şi afinele au detronat cartoful în agricultura județului Braşov!!

Rapiţa şi afinele au detronat cartoful în agricultura județului Braşov!!

0 316

2017 a fost un an foarte bun pentru agricultura braşoveană, iar dacă ar fi plouat în toamnă, am fi avut producţii record şi de sfeclă de zahăr. Probleme s-au înregistrat în schimb, la culturile de porumb, care au fost distruse de urşi în mai multe localităţi din judeţ

2017 a fost un an foarte bun pentru agricultura braşoveană, iar dacă ar fi plouat în toamnă, am fi avut producţii record şi de sfeclă de zahăr. Probleme s-au înregistrat în schimb, la culturile de porumb, care au fost distruse de urşi în mai multe localităţi din judeţ.
S-au obţinut producţii record istoric la producţia medie la grâu – 4200 kg la hectar, deşi suprafaţa cultivată este tot mai mică.
Producţii foarte bune s-au obţinut şi la cartofi, în ciuda faptului că suprafaţa culturilor s-a redus la un sfert faţă de anii 90, când aveam 18.000 de hectare. Explozia este la rapiţă, o cultură care nici nu exista cu 10 ani în urmă la Braşov, spune ing. Mihail Gyero-Popa, director executiv la Direcţia Agricolă Judeţeană Braşov.
În privinţa arbuştilor fructiferi, braşovenii care ocupă de agricultură se orientează spre afine, dar apar şi culturi exotice, precum goji sau aronia.
În general, culturile de afin sunt în zona Făgăraşului, unde terenul este mai acid. Productivitatea este bună la hectar şi ceea ce se scoate din plantă merge la export 100%.
În anul 2017 au fost însă şi mai multe probleme cu mistreţii dar şi cu urşii care au distrus culturile de porumb, acolo unde nu au dat iama în turmele de animale, mai ales in zona Branului. Mihail Gyero spune că s-au constatat pagube în peste 30 de cazuri, în special la Hălchiu, Crizbav, Ormeniş Hoghiz, dar urşii au dat iama și în animalele din gospodării aflate în zona Branului.
Pagubele se plătesc, în funcţie de investiţia până în acel moment şi în funcţie de suprafaţa distrusă, de Ministerul Mediului, prin administratorii fondurilor de vânătoare. În judeţul Braşov, suprafaţa agricolă este de 277.000 de hectare, din care 116.000 de hectare este teren arabil. Totuşi, suprafaţa agricolă este în scădere din cauza extinderii intravilanului localităţilor.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.