Regele Mihai împlinise 96 de ani. Incă un record al Majesații Sale!

Regele Mihai împlinise 96 de ani. Incă un record al Majesații Sale!

0 70

La București e forfotă mare după anunțul Palatului Regal. Principesa Moștenitoare veghease pana in ultima clipa pe fotoliul asezat la capataiul bătrânului Rege. Un ofițer din garda regală declară sub acoperire pentru BBC că monarhul era suferind de câteva luni bune…Parlamentul a anunțat fără prea multe explicații că ședința de azi se suspendă. Toată clasa politică pare buimăcită de vestea că monarhul a fost grav bolav și nimeni nu mai are chef de nimic, în ciuda faptului că aseară regizorul Murgiu a câștigat Oscarul. Vin mesaje din toată lumea.Si pentru unul ,si pentru altul…

Liderii europeni par foarte sensibili în fața celui mai longeviv Suveran al lumii,inca un record romanesc ce mai poate fi batut doar de verisoara sa de la Bukingham , dar și pentru că anul acesta Regatul României putea sărbători 40 de ani de  membru al Uniunii Europeane. În plus, faptul că peste un an  președintele Comisiei Europene va fi un minoritar sas din Ro.  a sporit considerabil interesul statornic al Germaniei…Pentru a putea merge la Palatul Regal, unde are loc o întâlnire de urgență la care nu mai participă echipa medicală,ci doar miniștri, șefii Parlamentului și oficiali ai Casei Regale si desigur,dna Kovezsy, Premierul liberal cu nume german a contramandat în ultima clipă întâlnirea de la Palatul Victoria cu o numeroasa delegație UEFA. Oficialii veniseră pentru interminabilele discuții despre Campionatul European de Fotbal care se  doreste sa se dispute la București. Isteria e în toi. Nu mai puțin de zeci de stadioane moderne s-au ridicat numai în ultimul deceniu. Bani aruncați pe apa sâmbetei ,ar spune unii.

Era o zi oricum foarte aglomerată la Guvern, unde tot astăzi este așteptat președintele Consiliului European. Disputa în privința crizei migrației e la ordinea zilei. După Germania și Austria, România este a treia țară unde refugiații optează de nebuni pentru azil. Nici nu e de mirare știind creșterea economică galopanta și investițiile americane constante încă din anii ’80. În plus, mulți dintre refugiați speră să lucreze la uzinele Mercedes de la Sepsi Sent. Gheorgy sau Boeing de la Ghimbav. Sau la marile ferme din Bărăgan și Balta Brăilei, fiind ademeniți de vestea că Daia de România are cea mai performantă agricultură din Europa.Camere de luat vederi sunt și în fața Înaltei Curți de Casație.
Un ultim termen în dosarul fostului premier Păsescu. Parchetul Anticorupție este deja în al patrulea deceniu de funcționare fructuoasa și unii încă mai strigă că e răfuială politică, desi Romania este prima si la indicatorul Luptei Anticoruption

Ion Liescu, șeful socialiștilor români, este așteptat de zeci de fotoreporteri și cameramani în fața sediului partidului din Kiseleff pentru a-i imortaliza reacția la anunțul Palatului Regal. Evident, toți sunt cu gândul la vârsta sa înaintată, care aduce cu suferința Regelui, și cu disputele din anii ’80-’90, când partidul său a contestat puternic Coroana și s-a lăsat chiar, avant la lettre, cu mișcări #Resist in Piatza Victoriei.
A trecut însă multă vreme de atunci, iar azi, până și Liescu, bătrânul socialist care cochetase cu comuniștii în tinerețe, e mai degrabă cumpătat, de modă noua,folosind pentru condoleantze,alaturi de tizul Tudose ,  Insagrm-ul lui Felix Rache,noul ministru al Propadandei! .Camere de luat vederi sunt și în fața Înaltei Curți de Casație. Un ultim termen în dosarul fostului premier Păsescu. Parchetul Anticorupție este deja în al treilea deceniu de funcționare și unii încă mai strigă că e răfuială politică. E rutina locului… Lumea însă s-a obișnuit de multă vreme să audă strigătul marinarului în fața magistraților acuzatori. La intrarea în tribunal, jurnaliștii îi cer să comenteze anunțul Palatului Regal, cunoscând acuzațiile aduse monarhului acum câțiva ani de Păsescu. Pentru prima dată in viatza spashit, politicianul pare lipsit de reacție. Pune rușinat capul în piept și înaintează grăbit în tribunal.A scapat ceva printre dinti,dar nu s-a intzeles!

În Piața Universității, o mână de oameni ,care au venit primii, agită bannere și pancarte pe care se poate ..citi: „Nicolae,e o laie!” „Monarhia a murit!”. Ei sunt cele zece procente din sondajele ultimelor decenii…. De când s-au rupt de socialiști, par mai curând o sectă multicoloră, fără direcție și lideri. Doi angajați de la salubritate stau în mașinuțele lor stralucitoare, marka Firea și privesc nedumeriți grupul de agitatori. I-ar goni mai încolo să-și poată face treaba și apoi să plece la Berăria „Regala” de pe Bulevardul Regina Elisabeta. D-zeu s-o odihneasca c-a fost Dama buna,, unde n-are cum sa-i gaseasca Ghiaurul General Gabriela Firea de Voluntari!

Liberalii și țărăniștii par destul de absenți din peisaj.Si-au descoperit presedintele ca a avut un tata dat afara din Securitate pentru ca, si-a uitat pistolul la o amanta… Sunt iar ocupați cu vechile lor dispute despre cine pe cine susține și mai ales în ce formulă vor merge la alegerile anticipate din din primavara… De când cu avansul socialiștilor, unii se tem pe bună dreptate că vor trăi momente grele în alegeri. Mulți dintre ei sisi dau intalnire la „Casa Vernescu”, localul exclusivist de pe Calea Victoriei,inchiriat de Mircea Dinescu pentru fondul literar, după tradiția consolidată încă înainte de război. În astfel de seri, aici e mare înghesuială, fum de țigară, jazz și clinchet continuu de pahare. Membrii familiilor aristocratice și descendenții nobilimii regaliste domină locul. Din cauza anunțului Palatului, azi e însă pustiu…Dar numai o saptmana!

COMENTARII