Să fi avut Societatea Junimea un jurământ propriu, de sorginte masonică, la...

Să fi avut Societatea Junimea un jurământ propriu, de sorginte masonică, la care a aderat și Ion Creangă?

În 2014, a fost descoperit un jurământ „misterios” în arhiva Muzeului Literaturii Române din Iași, documentul dezvăluind existența unei grupări „secrete” din care făceau parte mai multe personalități ale secolului al XIX-lea, între care Nicolae Culianu, Nicolae Gane și Ion Creangă, scrie gândul.info. Ieri s-au împlinit 181 de ani de la nașterea unuia dintre clasicii literaturii române, Ion Creangă, considerat unul dintre cei mai mari scriitori români, numit și „maestrul basmelor și poveștilor”.

Deși în „Fragment de biografie” Ion Creangă însuși spune că s-a născut pe 1 martie 1837, data nașterii sale este incertă, deoarece, conform unei mitrici (condici) de nou-născuți din Humulești publicată de Gh. Ungureanu, Creangă s-ar fi născut pe …10 iunie 1839. Tinereţea lui Creangă a fost descrisă pe larg în opera sa principală „Amintiri din copilărie”, unde poate fi admirat farmecul dialectal și limbajul potrivit care aduce un adaos de frumusețe.

În 2014, a fost descoperit un jurământ „misterios” în arhiva Muzeului Literaturii Române (MLR) din Iași, documentul dezvăluind existența uneigrupări „secrete” din care făceau parte mai multe personalități ale secolului al XIX-lea, între care Nicolae Culianu, Nicolae Gane și Ion Creangă.

Bustul lui Alexei MateeviciJur pe onoare și conștiință./ Mă leg pe suflet și pe Dumnezeu/ Să lucrez din toată inima pentru ridicarea neamului românesc/ Să respect și să execut toate hotărârile luate de comitetul din care fac parte. Și să păzesc secret absolut./ Așa să-mi ajute Dumnezeu și sfânta Cruce”, se arată în informația publicată de portalul informațional gândul.info, care face referire la textul semnat de membrii grupării.

În 1875, Ion Creangă îl cunoaște pe Mihai Eminescu, atunci revizor școlar la Iași și Vaslui, cu care se împrietenește,devenind foarte apropiati. La îndemnul lui Eminescu frecventează societatea Junimea, unde citește din scrierile sale. Să fi fost jurământul „Junimii”?

Între 1875 și 1883 scrie cele mai importante opere ale sale.Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără: poveștile „Capra cu trei iezi”, „Dănilă Prepeleac”, „Fata babei și fata moșneagului”, „Povestea lui Harap Alb”, „Ivan Turbincă”, „Povestea porcului”, „Punguța cu doi bani” și „Soacra cu trei nurori”; povestirile „Moș Ion Roată și Unirea”, „Păcal㔑, „Prostia omenească” și „Ursul păcălit de vulpe” și evident romanul autobiografic „Amintiri din copilărie”.

Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

  1. Eu o asa exagerare fara cap si coada
    ,n-am auzit si nu mi-am inchipuit!
    E o mare prostie!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.