Simularea Evaluării a decurs fără incidente la Brașov

Simularea Evaluării a decurs fără incidente la Brașov

9 unităţi şcolare din judeţul Braşov aveau intenţia de a boicota simularea examenului de Evaluare Naţională. Profesorii au renunţat, în cele din urmă, la forma de protest, astfel că proba la limba şi literatura român s-a desfăşurat fără incidente în Braşov, unde s-au prezentat 4.082 de candidaţi din cei 4253 înscrişi

9 unităţi şcolare din judeţul Braşov aveau intenţia de a boicota simularea examenului de Evaluare Naţională. Profesorii au renunţat, în cele din urmă, la forma de protest, astfel că proba la limba şi literatura român s-a desfăşurat fără incidente în Braşov, unde s-au prezentat 4.082 de candidaţi din cei 4253 înscrişi.
La Colegiul Naţional Andrei Şaguna, prima probă a examenului simulat a fost ca o lucrare, pentru care candidaţii au învăţat chiar din timpul orelor.

Rolul acestor simulări este, între altele, de a-i pregăti pe elevi cu atmosfera de examen, însă şaguniştii sunt obişnuiţi cu ea. Prof. Cătălin Ciupală, director adjunct Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” Braşov, spune că aproape fiecare elev de clasa a VIII-a de la Șaguna a fost măcar la o olimpiadă.
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean spune că simulările dau şi măsura exactă a pregătirii copiilor pentru adevăratul examen, care va avea loc în vară.
Simularea Evaluării continuă în 6 martie cu Matematica şi în 7 martie proba la Limba şi literatura maternă pentru candidaţii care studiază în limbile minorităţilor naţionale. În 16 martie vor fi comunicate rezultatele.

Proba de astăzi a fost la un pas de a nu mai avea loc în anumite unităţi şcolare, spun sindicaliştii din învăţământ. Ligia Mara, preşedinte FSLI Braşov, spune că în urma referendumului, au fost 9 unităţi de învăţământ care au dorit boicotarea simulării examenelor, dar că nemulţumiri mari sunt în tot judeţul.

Sindicaliştii spun că mai este în discuţie şi problema colegiilor tehnice, care urmează să fie reevaluate şi care, conform unui ordin, ar trebui să aibă o rată de promovare peste media naţională. Dacă obţin autorizaţie, sindicaliştii vor să picheteze Ministerul Muncii în 15 martie şi Guvernul în 16 martie.

Vifor Rotar

COMENTARII