Specialistii cinegetici, luati in catare de procurori

Specialistii cinegetici, luati in catare de procurori

0 521

Potrivit studiului coordonat de Ovidiu Ionescu, seful Asociatiei Vanatorilor Brasov si prodecan la Facultatea de Silvicultura, vanatorii ar fi urmat sa impuste 552 de ursi, 657 de lupi si 482 de pisici salbatice. Proiectul a fost retras de Ministerul Mediului, dar procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Brasov s-au autosesizat

Dosar penal pentru studiul ce recomanda uciderea a aproape 1.700 de animale.
Potrivit studiului coordonat de Ovidiu Ionescu, seful Asociatiei Vanatorilor Brasov si prodecan la Facultatea de Silvicultura, vanatorii ar fi urmat sa impuste 552 de ursi, 657 de lupi si 482 de pisici salbatice. Proiectul a fost retras de Ministerul Mediului, dar procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Brasov s-au autosesizat cu privire la modul in care au fost stabilite cotele de vanatoare in ultimii 10 ani pentru speciile protejate de lege. Procurorii incearca sa stabileasca legaturile subterane dintre cei implicati in elaborarea studiului, care au coordonat aceste cercetari in ultimul deceniu si beneficiarii proiectelor de ucidere a animalelor.
Cu doar o zi inainte ca procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Brasov sa declasanseze cercetarea penala in rem in cazul studiilor ce recomanda uciderea animalelor, coordonatorul ultimului studiu incriminat declara ca este prins la mijloc in recomandarile de impuscare a animalelor, numite eufemistic recoltare in limbajul de specialitate.
Ovidiu Ionescu, presedintele AJVPS Brasov se plangea ca specialistii pe care i-a coordonat sunt la mijloc intre cei care doresc protectie totala si cei care doresc distrugere totala, invocand ca, pe de-o parte vor sa tina niste populatii in echilibru intr-o situatie favorabila de conservare astfel incat sa ne indeplinim obligatiile internationale, pe de alta parte sa creeze o stare de confort prin prezenta carnivorilor mari in Romania.catuse
Cei care au elaborat studiul sunt angajati atat la Facultatea de Silvicultura din Brasov, cat si la Institutul National de Cecetare-Dezvoltare in Silvicultura, precum si in diverse asociatii private de vanatoare si ONG-uri. Coordonatorul studiului, Ovidiu Ionescu, este seful Asociatiei Vanatorilor Brasov, prodecan la Facultatea de Silvicultura, salariat la Institutul de Cercetari Silvice si colaborator la Fundatia Carpati – cea pe care a si infiintat-o si unde lucreaza, spun procurorii, fiica si sotia sa.
Seful asociatiei vanatorilor Brasov sustine ca numarul animalelor a crescut mult si ca in ultimul an s-au inregistrat atacuri ale animalelor salbatice asupra stanelor, culturilor si a turistilor.
De cealalta parte, organizatiile de mediu acuza faptul ca din 2007 si pana anul trecut, in Romania au fost ucise aproape 5.000 de animale protejate de lege. Tot ONG-urile spun ca aceste cote sunt, de fapt, acoperiri pentru incasarea de sume uriase pentru trofee de vanatoare, in conditiile in care un trofeu de urs ajunge la 8-9.000 de euro.
Lejeritatea cu care redactorii studiului au stabilit ca trebuie impuscati 552 de ursi este cel putin suspecta in conditiile in care, la ultimul atac de urs de la Brasov, petrecut in aceasta vara, a fost nevoie de derogare speciala de la minister pentru impuscarea unui urs cu comportament deviant si agresiv.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.