SUA oferă un miliard de dolari țărilor din centrul si estul Europei

SUA oferă un miliard de dolari țărilor din centrul si estul Europei

0 181

Tarile din centrul si estul Europei participante la Initiativa celor 3 Mari vor beneficia de 1 miliard de dolari pentru proiecte in domeniul energiei, a anuntat astazi la conferinta de securitate de la Munchen, secretarul american de stat Mike Pompeo. El a mai spus ca in acest moment China este pentru Statele Unite principala amenintare la adresa securitatii.
Mike Pompeo si secretarul apararii Mark Esper au vorbit si despre agresivitatea Rusiei in timp ce presedintele francez Emanuel Macron a argumentat ca e nevoie de un dialog cu Moscova si a avertizat ca Rusia va continua să încerce destabilizarea democraţiilor occidentale prin operaţiuni cibernetice şi manipularea reţelelor sociale de pe internet.
Presedintele francez Emmanuel Macron a expus din nou viziunea sa despre suveranitatea europeana, in termeni industriali si de aparare si a catalogat Rusia drept un actor extrem de agresiv inclusiv prin tactici de razboi hibrid. Emmanuel Macron a argumentat ca e nevoie de dialog cu Rusia si ca sanctiunile economice, desi trebuie pastrate, nu par sa dea rezultatee, nu paar sa convinga Moscova sa isi atenueze agresivitatea.

carmen-gavrila
Mike Pompeo, secretarul american de stat

Preluand termenul de suveranitate mentionat mereu de presedintele francez, secretarul american de stat, Mike Pompeo si colegul sau de la aparare, Mark Esper, au explicat ca pentru Statele Unite apararea suveranitatii Europei ori a Americii inseamna a nu tolera modificari de granite cu forta cum a facut Rusia prin anexarea ilegala a Crimeei, ori disputele privind granitele pe care le are China cu toti vecinii sai, tactici economice ilegale practicate de companiile chineze, faptul ca Iranul isi continua linistit programul nuclear sau atentate la independenta energetica europeana prin proiecte ca Nordstream 2.

Ca o noua atestare astazi a sprijinului nostru pentru suveranitatea si prosperitatea si independenta energetica a prietenilor nostri europeni, vreau sa anunt ca prin intermediul agentiei americane de Dezvoltare Financiara Internationala si cu sprijinul Congresului american vrem sa oferim o finantare de 1 miliard de dolari pentru tarile din Estul si Centrul Europei participante la Initiativa celor 3 Mari. Scopul nostru e sa mobilizam investitorii din sectorul privat in domeniul energiei pentru a apara libertatea si democratia.

Mark Esper, secretarul american al apararii a criticat dur China despre care a spus ca manipuleaza ordinea internationala si a avertizat ca acele tari, inclusive europene, care vor folosi tehnologia chineza de exemplu pentru retele 5G, pun in pericol apararea comuna si schimburile de informatii pentru ca firmele chineze din domeniu sunt controlate si folosite pentru spionaj de partidul communist chinez.

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a salutat, la Conferinţa de securitate de la München, din Germania, anunţul secretarului de stat american, Mike Pompeo, privind alocarea de către Statele Unite ale Americii a sumei de un miliard de dolari, pentru investiţii în proiecte energetice în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări.
Bogdan Aurescu a declarat, pentru Radio Romania Actualităţi, că este vorba despre proiecte de interconectare energetică în consens cu obiectivele promovate de România în cadrul acestei iniţiative.
Bogdan Aurescu: Implicarea Statelor Unite în acest mod foarte concret prin alocarea unei sume foarte importante ca finanţare pentru aceste proiecte energetice de interconectare reprezintă de fapt o prezență concretă a Statelor Unite în această regiune, care nu face decât să dubleze într-un mod fericit prezenţa militară a Statelor Unite în regiunea Europei Centrale și de Sud-Est, prin urmare, este un anunţ care trebuie salutat, corespunde cu ceea ce România a urmărit, inclusiv prin proiectele prioritare de interconectare pe care le-a promovat în cadrul summitului pe care l-a organizat la Bucureşti, în 2018. 
Vă reamintim că iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică informală, care reuneşte, la nivel prezidenţial, cele douăsprezece state membre ale Uniunii Europene aflate între mările Adriatică, Baltică şi Neagră.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.