Sub presiunea străzii tehnocrații au plafonat RCA

Sub presiunea străzii tehnocrații au plafonat RCA

0 448
Începând din 18 noiembrie intră în vigoare tarifele plafonate la asigurările auto obligatorii RCA. După protestele transportatorilor rutieri care au blocat în septembrie mai multe tronsoane de autostrăzi și drumuri naționale, Guvernul şi ASF, cu avizul Consiliului Concurenței au aprobat o limitare pe șase luni a tarifelor, cu posibilitatea de prelungire cu încă cel puțin trei luni, în funcţie de evoluţiile din piaţă.Potrivit Hotărârii de Guvern noile tarife de primă maximă se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0, aceasta fiind aferenta stadiului in care nu exista nici penalizare si nici reducere, determinate de comportamentul anterior, si care practic corespunde primei inmatriculari a unei masini de catre un sofer În funcţie de istoricul de daună al asiguratului, adica de numarul de incidente produse in trafic, societăţile de asigurare vor aplica clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale.
Dupa plafonarea preturilor RCA, pentru un autoturism, detinut de o persoană fizică, cu cilindree de 1400 cc, aceasta fiind media pe clasă, un sofer de până la 25 de ani va plăti 985 de lei pe an, un conducător auto cu vârsta între 31 și 40 de ani va scoate din buzunar cel mult 610 lei iar un șofer mai în vârstă, de peste 60 de ani maximum 541 de lei. Cotații asemănătoare sunt și pentru autoturismele cu motoare electrice.rca-prot
Cea mai semnificativa scadere a tarifelor se inregistreaza insa pentru TIR-uri și Camioane. Dacă până acum se ajungea la polițe chiar si de 22 de mii de lei pe an acum cea mai scumpă asigurare este de 7534 de lei anual. În România sunt peste 20 000 de firme de transport din care jumătate cu una, două sau cel mult trei mașini. În ultimele cateva luni, în așteptarea noilor tarife la RCA, transportatorii au ținut camioanele pe dreapta pentru a putea profita de prețurile accesibile iar acum spun că vor încerca să prindă două perioade de asigurare în cele șase luni cu tarife plafonate.
Secretarul general al Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri, Radu Dinescu, ne-a precizat ca se poate incheia o polita pe 6 luni, iar cu maximum 30 de zile inainte de expirarea acesteia, o noua polita pe un an, insa anticipeaza bariere administrative ridicate de societatile de asigurari.
O alta problema este ca nu exista inca norme de aplicare pentru hotararea de guvern care limiteaza tarifele la politele RCA, asa incat si din acest punct de vedere pot exista dificultati in implementare.
Soferii, fie ca utilizeaza masina in scop personal, fie in scop profesional sunt in general nemultumiti de actualele tarife practicate de asiguratori pentru politele auto obligatorii, insa situatiile difera de la un caz la altul, in special in functie de comportamentul in trafic al fiecaruia.
Plafonarea tarifelor aduce ieftiniri pentru clienti, insa limiteaza nivelul cheltuielilor administrative ale societatilor de asigurare si comisioanele pe care le pot incasa brokerii, cei care distribuie in mare parte acest produs, si care spera că nivelul daunelor platite de firmele de asigurari se vor reduce in lunile care urmeaza, in asa fel incat sa poata renegocia comisioanele. Directorul unei firme de brokeraj in asigurare, Dan Dumitrescu, spune ca este nevoie ca modificarile aduse recent de legea privind asigurarile RCA sa poata fi si aplicate. Compensarea directa este una dintre ele, aceasta neputandu-se insa implementa pana cand firmele de asigurari nu incheie protocoale bilaterale.rca-mafie
Societatile de asigurari au contestat vehement plafonarea tarifelor, asa incat se pune problema ce se va intampla cu preturile dupa expirarea celor 6 luni. Directorul Directiei de Supraveghere si Control pe sectorul asigurari din cadrul ASF, Florin Golovatic, spune ca in functie de modul cum vor evolua daunele achitate de asiguratori ne putem astepta la modificari de preturi, insa acestea vor fi limitate de introducerea tarifului de referinta. O alta noutate in domeniul RCA este posibilitatea raportarii sistemului de bonus – malus (cel care permite penalizarea sau bonificarea in functie de comportamentul anterior din trafic) la istoricul persoanei, nu numai al masinii, spune Florin Golovatic, insa ea nu va putea fi aplicata decat in masura in care se va reusi corelarea bazelor de date ale tuturor institutiilor care se ocupa de comportamentul in trafic al soferilor.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.