Temperaturile ridicate ar putea compromite mai multe culturi la Braşov

Temperaturile ridicate ar putea compromite mai multe culturi la Braşov

Vremea neobişnuit de caldă poate să îngreuneze dezvoltarea mai multor plante, în special a rapiţei. Mai grav va fi, spun specialiştii, dacă va veni gerul fără să fi nins înainte. Trei zile consecutive cu temperaturi sub minus 10 grade Celsius vor distruge complet aceste culturi

Vremea neobişnuit de caldă poate să îngreuneze dezvoltarea mai multor plante, în special a rapiţei. Mai grav va fi, spun specialiştii, dacă va veni gerul fără să fi nins înainte. Trei zile consecutive cu temperaturi sub minus 10 grade Celsius vor distruge complet aceste culturi.
Dacă oamenii se bucură că gerul năprasnic se lasă, încă, aşteptat, biologii avertizează că la vară cu toţii vom avea de suferit.
Pentru culturile însămânţate de cu toamna zăpada este vitala, deoarece le protejează de gerul iernii, menţine o temperatură potrivita la nivelul solului, dar în acelaşi timp le asigură şi necesarul de apă pentru a germina şi a se dezvolta optim odată cu venirea primăverii. Iarna asta nu a fost însă una deloc normală mai ales pentru agricultură.Ing. Mihail Gyero-Popa, director executiv Direcţia Agricolă Braşov, spune totuşi că vegetează foarte bine toate culturile de toamnă, grâul, orzul de toamnă, triticalele şi rapiţa semănată în toamnă.
Sosirea gerului fără ca înante să se aştearnă un strat consistent de zăpadă poate duce la dicultăţi de creştere la anumite plante şi compromiterea completă a altora.
Practic dacă iarna îşi intră prea târziu în drepturi şi îngheţul vine după ce plantele au apucat deja să intre în procesul vegetativ culturile pot degera parţial sau în totalitate.
Meteorologii spun că de săptămâna viitoare, valorile termice vor mai scădea. Iarna autentică cu minime de minus 15, minus 20 de grade Celsius se va instala în cele din urmă şi la noi.

Vifor Rotar

 

COMENTARII