Ungaria: Stare de urgență … după starea de urgență…

Ungaria: Stare de urgență … după starea de urgență…

1 459

Viktor Orbán anulează starea de urgență, dar cand si-a dat seama că …  rămâne fără dreptul de a guverna prin decrete…recalandreaza „iluzia optică” și mai da o lege care să-i confere din nou „micului Janos Kadar” acest drept.

Când premierul ungar Viktor Orban a activat starea de urgență din cauza crizei coronavirus pe termen nedeterminat, aceasta fiind aprobată și de Parlament, ecourile internaționale au fost devastatoare. Această situație deosebită i-a acordat lui Orbán dreptul de a guverna prin decret, adică să emită ordine guvernamentale ce nu necesită examinare parlamentară. S-a afirmat în context că Ungaria s-ar fi transformat într-o dictatură.

Aproape două luni mai târziu, Orbán și membrii guvernului său transmit un mesaj surprinzător pentru toți criticii lor: în a doua jumătate a lunii iunie, starea de urgență nelimitată va fi ridicată. Prin urmare, a sugerat guvernul, normal ar fi ca toți cei care au atacat Ungaria cu acuzații politice nedrepte să-şi ceară scuze pentru campania lor de defăimare.
Ungaria, membră UE, nu a devenit în niciun caz o dictatură, iar singurul lucru care a fost combătut a fost pandemia, ba chiar cu succes, ceea ce permite acum ridicarea situației de urgență. 

Viktor Orban

De-o vreme micul Kadar de la Budapesta nu mai poate sa ia cuvantul daca nu-si  „monteaza” in spate un fundal patriotic si revendicativ  de cel putin 10 drapele adunate de prin Secuime, unde i le „monteaza UDMR-ul ,ca sa-i faca „sefului” pe plac, cand vine de capul lui in vizita „de lucru” intr-o țara straina! Si cand va fi huiduit, o sa-i acuze de sovinism pe cei peste 7 milioane de romani in Transilvania !

Exact acest lucru a fost pus în practică in fatza  parlamentarii maghiari , când au votat anularea stării de urgență, guvernul urmând să anunțe data exactă la care aceasta expiră . Mulți observatori se așteptau ca Orbán să mențină situația de urgență cel puțin până în toamnă sau până la sfârșitul anului, pentru a putea guverna prin decrete… Totuşi, premierul Ungariei le răspunde acestora invocând votul legislativului. „Toți cei care au avertizat cu voce tare, acasă și în străinătate, că în Ungaria se instalează dictatura, pot acum să-şi ceară scuze”, a scris Orban pe pagina sa de Facebook.
În realitate sfârșitul stării de urgență este o promisiune falsă. 
Concomitent cu încheierea puterilor speciale acordate anterior premierului, Parlamentul de la Budapesta a votat o lege nouă privind un așa-numit „pericol medical” – o situație de urgență cu o definiție, care nu numai că îi oferă din nou lui Orbán puterea de a guverna prin Decret, … de data aceasta chiar și cu și mai puține posibilități de control decât înainte.

Această lege nouă prevede că, la propunerea autorității medicale superioare din Ungaria, guvernul poate declara situația de urgență medicală fără nicio consultare prealabilă cu Parlamentul.

Activiștii pentru drepturi civile sunt alarmați. Situația de risc medical se aplică timp de șase luni, dar poate fi extinsă de către guvern, dacă este necesar. În acest interval, executivul poate emite decrete care se abat de la legile în vigoare și trebuie doar să raporteze comisiei de sănătate a Parlamentului.
Principalele organizații pentru drepturile civile din Ungaria au avertizat asupra proiectului de lege încă de la prezentarea lui. Ridicarea situației actuale de urgență nu este decât „o iluzie optică”, se arată într-o declarație comună a Comitetului Helsinki din Ungaria (HB), Societatea pentru Drepturi și Libertăți (TASZ) și Amnesty International Ungaria. „Dacă proiectul va fi adoptat în forma sa actuală, guvernul va putea să conducă din nou la nesfârșit prin decret, de data aceasta chiar fără minime garanții constituționale”. 

De la sfârșitul lunii martie şi până pe 16 iunie, Viktor Orbán emisese peste 200 de decrete, la care se adaugă un număr similar de ordonanțe ale unor ministere, o culegere de dispoziții legale aproape imposibil de urmărit. Multe nu sunt folosite pentru a lupta împotriva epidemiei, ci pentru a îndeplini obiective politice sau economice complet diferite.

Control parlamentar va fi sistat ? Oricum, oamenii de afaceri din anturajul lui Orbán au primit contracte guvernamentale profitabile. Accesul la informații pentru jurnaliști și protecția datelor au fost puternic restricționate iar Administrațiile locale au fost private de impozite și alte surse de venit, afectând în primul rând orașele și comunitățile administrate de opoziție. Opoziția este vizată și de reducerea finanțării partidelor, deoarece campaniile finanțate din impozite sunt conduse în principal de guvernul lui Orbán și nu de partidul său Fidesz. 

Deak Andrei, d.d.rujan (Dupa un articol de KenoVersek)

COMENTARII

  1. Deocamdata…doar ne-au decarat pe noi in…zona galbena,ca si grecii…Fereste-ne Doamne
    de prieteni…
    Adica …vreti prin Ungaria ? vreti in Ungaria?/:Cereti cetatenie maghiara si se rezolva !!!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.