Washington Post vede un flux de „putinomaniei” în lumea noastra

Washington Post vede un flux de „putinomaniei” în lumea noastra

0 185

„Putinomania” se datorează mai multor tendințe din politica modernă. Secolul XXI cu crizele sale economice, creșterea inegalității sociale și războaie culturale a lovit puternic în democrația liberală, arătând clar potențialul enorm al tranziției spre autoritarism chiar și în societățile cele mai deschise, scrie The Washington Post,

Inutil de spus că Putin, care încalcă dreptul internațional cu nerușinare: a anexat Crimeea, a continuat războiul din estul Ucrainei, și utilizează internetul pentru a semăna confuzie și haos în democrațiile occidentale, are un fan club internațional destul de puternic.
În plus, comportamentul său de ”băiat rău” numai întărește adorația fata de liderul rus, susține autorul.

Putin se afla la putere timp de 18 ani. Este un lider exemplar puternic al cărui charisma atrage oameni din diferite partide. Europenii au răsuflat ușurat dupa ce la alegerile din anul trecut în Franța a câștigat centristul Emmanuel Macron, dar ei nu au observat că trei dintre rivalii săi – Marine Le Pen (extrema dreapta), conservatorul Francois Fillon și fostul troțkist Jean-Luc Mélenchon – toti trei în mod deschis pro-Putin, au strans în total de două ori mai multe voturi decât Macron.

În Germania, pe lista fanilor celor mai deschisi ai lui Putin se afla miscarea de extrema dreaptă „Alternativă pentru Germania”, dar și Partidul Stângii Socialiste.

Ca lider al unei „puteri revizioniste”, Putin întruchipează aspirațiile celor nemulțumiți. Fostul ofițer  KGB vrea să fie considerat „apărător al creștinismului tradițional, luptător implacabil împotriva drepturilor homosexualilor și un naționalist militant”. Disprețul său prost ascuns față de UE și politica sa de migrație liberală este apreciat de lideri europeni precum premierul maghiar Viktor Orban și președintele ceh Miloš Zeman.

Și, desigur, nu trebuie să uităm de Donald Trump, care l-a numit pe președintele rus „lider puternic”. Iar membrii Partidului Republican urmează exemplul liderului lor cu ”credincioșie”. Anul trecut, un studiu a arătat că 49% dintre suporterii lui Trump cred ca Rusia este tara prietena sau aliata – și asta în ciuda numarului tot mai mare de probe care dovedesc amestecul Kremlinului în politica din SUA.

„Fanii lui Putin din America preferă să ignore faptul că popularitatea sa la nivel mondial este explicata de statutul de „stea călăuzitoare a anti-americanismului“, fapt care explică de ce stânga și dreapta reusesc sa-si depășească diferențele tradiționale. Criticile dure ale președintelui rus la adresa NATO și Statele Unite ale Americii și acuzatiile de presupusa interferență în „revoluțiile colorate“ de pe spațiul post-sovietic îi aduc simpatia celor care sunt iritati de dominația Statelor Unite.
În plus, potrivit publicației, fan clubul lui Putin are un alt „mic secret murdar” – rasismul. Puțini sunt adoratorii lui Putin din randul conservatorilor americani și europopuliștilor care manifesta entuziasm egal fata de lideri „autoritari” precum cei din China, Turcia sau Egipt. Faptul că Putin este dictatorul preferat de unii adepți ai supremației rasei albe precum Richard Spencer – nu este deloc o coincidență.

„…Analiștii spun adesea că Rusia cedeaza serios în fața puterilor occidentale concurente în termeni de „soft power”. Dar statutul lui Putin de despot iubit de toata lumea ne spune că acest lucru nu este chiar adevarat”, conchide The Washington Post.

de Oleg Cojocaru

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.